Programarkiv
På denne side kan du finde tidligere års programmer
På denne side kan du finde tidligere års programmer
Transportordførere:
Moderator: Tom Bue
Der bliver mulighed for spørgsmål fra publikum.
Emner:
Moderator Maria Wass-Danielsen, Urban Creators
Hvordan kan fremtidens gader i byen invitere til en mere bæredygtig mobilitet og bidrage til kommuners klimamål. Flere byer både i Danmark, men også verden over arbejder med forskellige typer af trafikal fredeliggørelse. Hvad er erfaringerne fra både danske og internationale byer? Hvilke strategiske greb gør byerne brug af for at lykkes med trafikale fredeliggørelser og omdannelse af vejareal? Hvordan evaluerer forskellige byer disse projekter og hvad kan vi lære om effekterne?
Oplæg:
Moderator Søren Have, Concito
Sessionens formål er at belyse den grønne omstilling af den tunge transport. Til sessionen skal vi diskutere hvilke elementer og udfordringer der er i omstillingen på den lange bane.
De spørgsmål, som skal adresseres er:
Panel-deltagere:
Moderator: Eskil Thuesen, Movia
Samkørsel, bus på bestilling og andre fleksible mobilitetsløsninger i landdistrikterne har fyldt en del i debatten det forløbne år. Før sommerferien kom ministerens ekspertudvalg med sin første delrapport, der sætter fokus på netop dette spørgsmål, og vi har ekspertudvalgets formand, Helga Theil Thomsen, til at fortælle om udvalgets overvejelser.
Herefter skal vi høre nærmere om de første erfaringer med bus på bestilling, også kaldet nærbus, når områdechef Pernille Appel-Hansen fra Movia vil fortælle om de første erfaringer med det igangværende forsøg i Haslev på Sjælland.
Sessionen afsluttes med en paneldebat med god tid til spørgsmål og kommentarer fra salen, hvor de to oplægsholdere suppleres af Nicolai Sørensen, der er kommerciel direktør i NT og medlem af ekspertudvalget.
Oplæg
Moderator: Camilla Riff Brems, TRM
Med Klimastatus og -fremskrivning 2024 forventes Danmark at være tæt på at nå Klimalovens reduktionsmål for udledninger i 2030, mens det indikative mål for 2025 forventes opfyldt. Sessionen indledes med en gennemgang af de væsentligste faktorer på tværs af sektorer, der har bidraget til den opdaterede fremskrivning. For transportsektoren ventes CO2-udledningerne at blive reduceret fra 11,7 mio. ton i 1990 og godt 15 mio. ton i 2007 til 8,4 mio. ton i 2030. Denne fremskrivning afspejler bl.a. forventninger om et væsentligt hurtigere skifte fra fossilbiler til elbiler. Til sessionen beskrives de væsentligste forudsætninger og metodeforbedringer, der ligger til grund for fremskrivningen. Klimafremskrivningen er baseret på et produktionsperspektiv, hvor udledninger fra eksempelvis infrastrukturanlæg henføres til bl.a. fremstillings- og bygge-anlægserhvervet. I sidste del af sessionen præsenteres Transportministeriets første bud på en opgørelse af udledninger fra transportsektoren fra et forbrugsperspektiv, i første omgang for vej og bane. Dermed indgår udledninger fra anlæg, vedligehold og drift af både infrastrukturen og materiellet/køretøjerne.
Oplæg:
Besøg studerendes posters og stem på den bedste!
Special session: Oplevelser og cykelglæde, mellem pendling og rekreativ cykling
Moderator: Mette Olesen, Aalborg Kommune
Denne special session vil undersøge, hvordan det rekreative cykelnetværk kan spille sammen med Supercy-kelstinetværket, med fokus på at afdække potentialer og udfordringer.
Oplæg:
Mobilitetstrategi
Mødeleder: Niels Buus Kristensen, Klimarådet
Oplæg:
Special Session: Udrulning af ladeinfrastruktur til tung transport
Moderator: Jeppe Hartmann, Drivkraft Danmark
I april 2023 blev Danmarks første offentlige lynlader til tung transport indviet, men der er stadig lang vej til, at Danmark opfylder kravene fra EU og transportbranchens behov for ladeinfrastruktur. Spørgsmålet er, hvor meget markedet selv vil levere, og hvor meget der er behov for at staten understøtter? Det ser en række aktører med indgående viden om emnet nærmere på.
Oplæg:
To-sporet CO2-reduktion: Elektrificering og effektivisering
Mødeleder Ove Holm, DTL
Oplæg:
Special Session: Samkørsel A-Z
Moderator: Lasse Schelde, IDA
Gennem fire centrale nedslag vil vi svare på to spørgsmål:
Oplæg:
Special Session: ITS – Inspiration til smartere mobilitet
Moderator: Søren Sørensen, ITS Denmark
Vores mobilitetsinfrastruktur er dyr at udvide fysisk. Hvordan kan vi med mere brug af informationsteknologi og ITS systemer bedre udnytte den eksisterende infrastruktur?
Få inspiration til dit virke med at udnytte ITS til dets fulde potentiale.
Oplæg:
Bedre tog og køreplaner
Mødeleder: Jan Jørgensen, Trafikstyrelsen
Oplæg:
Data og kommunikation til ændret cykeladfærd
Mødeleder: Gunvor Riber Uggerhøj, NIRAS
Oplæg:
Regionale og lokale mobilitetsanalyser
Mødeleder: Jeppe Rich, DTU
Mødeleder: Steen Solvang Jensen, Århus Universitet
Oplæg:
Special Session
Processer for Bæredygtig Bylogistik i Aarhus og København
Moderator Tanja Ballhorn, Københavns Kommune
I denne session vil vi fokusere på samarbejdet mellem virksomheder, transportører og kommune i forbindelse med grønne varetransporter. Og hvad kommer der ud af samarbejdet?
Oplæg:
Vækst i kollektiv trafik
Mødeleder: Morten Brønnum Andersen, Danske Regioner
Oplæg:
ITS og kollektiv transport
Mødeleder: Søren Sørensen, ITS Denmark
Oplæg:
Special Session Stationsnær Byudvikling og bedre adgangsveje
Moderator: Otto Anker Nielsen, DTU Management
Analyserne i EU-projekt, ”EASIER” viser at stationsudformning og nærområdet til stationer, samt den oplevede tryghed påvirker den kollektive trafiks markedsandel signifikant, og også gang og cykling i nærområdet til stationer. I sessionen vil analyserne blive præsenteret, og de estimerede statistiske modeller herfor forklaret.
Oplæg:
Special Session: Ny viden om cykling – hvor langt er teknologien og hvordan kan vi bruge data aktivt til at skabe værdi?
Facilitator: Rasmus Guldborg Jensen, Artelia A/S
Det primære fokus for denne session er:
Oplæg:
Special Session: EU-initiativer på klimaområdet
Moderator: Aleksander Rygner Holm, Transportministeriet
Med denne Special Session gives et overblik over de væsentligste EU-initiativer og deres betydning for den danske klimaindsats. EU-reguleringen ”angriber” CO2-udledningerne fra transportsektoren fra mange forskellige vinkler.
Oplæg:
Special Session: Veje til cykelfremme
Moderator: Anna Dinesen, Det Nationale Videnscenter for Cykelfremme
På sessionen vil der blive præsenteret en række af de projekter og den viden, som gennem de sidste to år er udarbejdet i regi af videnscentret. Fælles for præsentationerne og den efterfølgende diskussion er cykelfremme, og hvordan den præsenterede viden kan sættes i spil for at øge cykling i Danmark.
Oplæg:
Special Session Er opgørelser af klimaaftrykket fra transport af gods og passagerer troværdige?
Moderator: Lars Dagnæs, TransECO2
Formålet med denne special session er at præsentere en status for arbejdet med at standardisere opgørelser af CO2-udledningen fra transporttjenester. Der gives endvidere indblik i den kommende EU-regulering af området. Endeligt præsenteres konkrete eksempler på, hvordan transporterhvervet i dag arbejdes med standardiserede CO2 beregninger, herunder de særlige udfordringer de oplever.
Oplæg:
Workshop: Virksomheders finansiering af busdrift
Facilitator: Anette Enemark, Movia
Med ændringen af Trafikselskabsloven i 2019, blev der åbnet op for, at private virksomheder kan finansiere nye ruter eller ekstra afgange på en eksisterende rute til og fra virksomheden.
Sidste år fik Movia de første erfaringer med netop virksomhedsfinansieret busdrift til virksomheder i Nordsjælland. I sommer kører ligeledes en virksomhedsfinansieret buslinje fra Aalborg til forlystelsesparken i det nordjyske.
Plan for debatten
Velkomst og introduktion til workshoppen
Runde #1
Runde #2
Spørgsmål og debat blandt oplægsholdere og tilhørere
Opsamling
Nye datakilder
Mødeleder: Mette Møller, DTU
Oplæg:
Workshop Bedre Byrumsskik – hvordan mobilitet kan løfte byrum
Facilitator: Ditte Bendix Lanng & Anne Sofie Elgaard Sørensen, NIRAS
Formålet med workshoppen er at sætte fokus på de hensyn, dilemmaer og muligheder, der opstår i omdannelsesprojekter i store og små byer, hvor både bykvalitet og mobilitet er på spil. Workshoppen vil derigennem inspirere til, hvordan mobilitet kan være med til at løfte kvaliteten af byrum i danske byer og fremme en vigtig debat om mobilitetens rolle i byudviklingen. Konkret sigter workshoppen mod en fælles formulering af 10 dogmer for bedre byrumsskik i spændingsfeltet mellem mobilitet og byrumskvalitet.
Program
Workshop
Fremme af mobilitetsskift: Hvordan styrker vi adfærdsprojekter på mobilitetsområdet, så vi kommer fra projekter til forankring og nye, varige mobilitetspraksisser?
Facilitatorer: Allan Holst & Lene Bek Jørgensen, Region Midt; Signe Frøkiær Schou, Gate 21
Program
Introduktion:
Debat:
Workshoppen struktureres som gruppediskussioner i de tre temaer: knudepunkter, børn/unge og arbejdspladser, hvor deltagerne får en række arbejdsspørgsmål om egne erfaringer med mobilitetsprojekter, som de i fællesskab skal besvare.
Spørgsmålene centrerer sig om:
Opsamling
Workshop
Hvordan kollektiv mobilitet kan nedbringe CO2-udledningen: Grøn mobilitet i planer
Facilitator: Lise Holm Pedersen, Movia
Formålet med workshoppen er primært at skabe rum og mulighed at debattere udfordringer og løsninger på
problemstillingen med at integrere mobilitetsperspektivet i planlægningen og derigennem sætte spot på, at
kommunernes klimamål og mobilitetsselskabernes ambition om flere passagerer går hånd i hånd.
Program
Oplæg:
Mødeleder: Anders Fjendbo Jensen, DTU Management
Oplæg:
Moderator: Michael Henriques, COWI
Oplæg:
Formålet med denne session er dels at beskrive et relevant transportprojekt med en anlægs- og efterfølgende driftsfase, dels at beskrive den vigtige proces der er knyttet til at søge EU midler til såvel analyser som ikke mindst anlæg af infrastruktur.
Panel:
I denne session vil vi gennemgå resultaterne fra projektet Last Green Mile. Der vil være fokus på både de analytiske dele, men også den konkrete anvendelse af resultaterne i kommunen og regionen. Analysens konkrete resultater og grundlaget herfor gennemgås. Desuden vil vi perspektivere analyserne i forhold til, hvad de næste skridt kunne være.
Følgende forhold tematiseres yderligere:
• Effekterne og eventuelle barrierer ved nulemissionszoner for vare- og lastbiler i Københavns kommune.
• Hvornår er elkøretøjerne lige så billige som dieselkøretøjerne?
• Hvilken rolle spiller leasing og udlejning for virksomhedernes udfordringer med at finansiere de grønne køretøjer. Micro-hubs og centrale city-hubs som støtter en grøn løsning?
• De næste skridt og hvordan skal resultaterne bruges videre
Panel
Ole Kveiborg, COWI.
Michael Henriques, COWI.
Jonas Jensen, E&Y.
Tanja Balhorn, Københavns kommune.
Special Session
Moderator: Simon Baadsgaard, Urban Creators
Udvikling af nye busnet i tre større jyske byer – nye tilgange, nye muligheder, nye udfordringer
På denne session vil Urban Creators lede deltagerne igennem oplæg fra Sydtrafik, Kolding Kommune, Vejle Kommune og Esbjerg Kommune, som vil præsentere deres perspektiver på arbejdet med busplanlægningen, inddragelsesprocessen og resultaterne af arbejdet. Formålet med oplæggene er at inspirere andre kommuner til lignende projekter, herunder videregive både gode og dårlige erfaringer med de tre indsatser samt præsentere tilgangen til arbejdet.
Oplæg:
Workshop
Bedre ulykkesdata
Moderator Steffen Rasmussen, Tænketanken Trafiksikkerhed
I denne workshop vil vi gerne diskutere status på trafikulykkernes mørketal og hvad er det bedste fremtidig strategi for bedre ulykkesdata.
Program:
Korte oplæg:
Debat
Opsamling
Evalueringen af drift med BRT i Aalborg
Der er nu gået et år siden BRT-linjen i Aalborg blev taget i brug.
Jesper Schultz fra Aalborg Kommune vil indlede denne session med et oplæg “Et år med Plusbus: Erfaringer og evaluering af driften”.
Efterfølgende vil deltagerne få mulighed for at prøve en tur i Plusbussen i ordinær drift.
Ændret transportadfærd i det nære byrum
Mødeleder: Claus Lassen, AAU
Oplæg:
Special Session Forsøg med vejafgifter for personbiler
Moderator: Ninette Pilegaard, DTU Management
Denne special session vil præsentere status og foreløbige resultater for Forsøg med vejafgifter for personbiler.
Oplæg:
Workshop
Cykelvenlige signalanlæg – en workshop omkring design af signalanlæg baseret på erfaringer fra både Danmark og Holland
Facilitator: Pablo Celis, Celis Consult
The presentation will be hosted by professionals working with cycling at the City of Copenhagen, and international mobility consultancies NIRAS/DK) and Mobycon (NL). Participants will be presented with concrete design challenges and discuss what would be the preferred cycle-friendly intersection option for those examples.
Panel:
Special Session Dataindsamling FLITMO
Moderator: Christian Frank, Sund & Bælt Holding A/S
På sessionen vil Sund & Bælt og Øresundsbro Konsortiet holde et oplæg med fokus på afrapportering af dataindsamlingerne og erfaringer fra FLITMO (Fixed Links Transport Model). Oplæg suppleres med oplæg fra COWI, som stod for den praktiske gennemførsel og planlægning.
Udvikling af lokal og regional kollektiv trafik og mobilitet
Mødeleder: Nanna Lybæk Knudsen, COWI
Oplæg:
Trafiksikker adfærd
Mødeleder: Thomas Skallebæk Buch, Vejdirektoratet
Oplæg:
Elbus ladeinfrastruktur i Aalborg
Oplev et af Europas største ladeanlæg til el-transport. Ladeanlægget der lader alle el-busser som kører i Aalborg kommune samt Plus-busserne, kan lade 124 busser på en gang. Ladeanlægget er ikke bare imponerende i sin størrelse, hele styringen er også imponerende, og på fremvisningen vil vi vise hvordan man styre ladningerne på en smart måde.
CEO i GodEnergi A/S Jan Darville, der har designet hele løsningen, vil stå for fremvisningen.
Mødeleder: Ole Kveiborg, COWI
Oplæg:
Special Session
Nye og ambitiøse standards til cykelvenlig infrastruktur
Moderator: Pablo Celis, Celis Consult
Cykelinfrastrukturen udbygges for at få flere til at cykle. Standarder for cykelinfrastrukturen er opskriften til at sikre, at denne udbygning sker på en ensartet, sikker og tryg måde. I denne specialsession diskuterer vi både processen bag opdateringen, væsentlige elementer i de forskellige standarder samt vigtigste læringspunkter, som andre byer kan lære af.
Oplæg:
Special Session Opdatering af GMMs basisår
Moderator: Anders Tønning, Vejdirektoratet
Grøn MobilitetsModel (GMM) er et centralt værktøj til trafikplanlægning i Danmark. GMM benyttes til evaluering af alle større infrastrukturprojekter i Danmark, både vejprojekter og kollektive projekter.
Oplæg:
Special Session Ekspertråd vedrørende kollektiv trafik i Odense
Moderator: Otto Anker Nielsen, DTU Management
Den kollektive trafik er et afgørende element i at sikre en mere bæredygtig mobilitet i Odense. Men hen over årene er den kollektive trafik desværre gradvist blevet en mindre og mindre del af den samlede mobilitet i Odense. For at undersøge løsninger på de udfordringer har Kommunen nedsat et ekspertråd, som udarbejder anbefalinger med henblik på, at Odense udnytter det fulde potentiale af letbane og busser.
Ekspertrådet består af tre udpegede eksperter, Professor Otto Anker Nielsen, DTU (formand), Aud Tennøy, Transportøkonomisk Institut, Oslo, og Anders Wretstrand fra Skånetrafikken.
Arbejdet offentliggøres 28 Maj, 2024, og bliver præsenteret i sin fulde form på Trafikdage.
Oplæg:
Analyseværktøjer
Mødeleder: Lárus Ágústsson, COWI
Oplæg:
Parkeringspolitik i Aalborg kommune
Byrådet i Aalborg Kommune har netop vedtaget en ny parkeringspolitik, der fastlægger fem pejlemærker for de kommende års indsats for parkeringsområdet for både biler og cykler.
På denne session går vi en tur rundt i byen og ser eksempler på både løsninger, udfordringer og dilemmaer som den nye parkeringspolitik skal forsøge at håndtere.
Der vil på turen bliver rig lejlighed til at diskutere erfaringer fra egen praksis.
Vi mødes i gårdrummet på CREATE mod Nyhavnsgade. Efter en kort introduktion går vi ud i byen. På turen skal vi bl.a. se:
• Kommunalt p-hus, hvor lokale kunstnere som Jonny Hefty, Lars Pank m.fl. har fået frie rammer til at skabe et mere trygt og unikt p-hus, der skal lokke flere kunder til
• Eksempler på dedikerede erhvervspladser og erfaringer med samtidig at tilgodese andre brugere som eksempelvis hjemmeplejen
• Cykelparkering omkring Nytorv og Aalborgs nye supercykelsti
• Skiltning og regulering af el-ladepladser
• Omdannelsen af Budolfi Plads med mere plads til de bløde trafikanter og attraktive byrum. Parkering er nu placeret under et nyt grønt område.
Emner:
Roadpricing
Transportministeren har udtalt, at der kommer kørselsafgifter for personbiler, og der er igangsat et stort forsøg omkring vejafgifter, der er differentierede i forhold til tid og sted dyrest centralt i de store byer, billigst eller gratis på landet, og dyrere i myldretiden i byerne, hvor der er trængsel. Et sådant system vil give et stort provenu. Men hvad skal det anvendes til? Der er mange modeller for hvordan kørselsafgifter kan indgå i den samlede beskatning af personbiler, som alle har regionale fordelingsmæssige konsekvenser.
Oplæg ved professor Otto Anker Nielsen, DTU
Den faldende cykeltrafik – hvad gør vi?
Cykeltrafikken i Danmark er faldende, mens bilejerskabet fortsat stiger – det er et tab for den højt værdsatte danske cykelkultur men også for samfundet generelt, hvor vi går glip af alle de mange gevinster, som cyklen bidrager med. Hver cyklet km bidrager positivt til samfundet, primært fordi aktiv transport reducerer omkostninger ved en række livsstilssygdomme. Cyklen er også et godt værktøj, når man i byerne gerne vil reducere trængsel, støj, luftforurening og CO2 udledning, og samtidig er cyklen pladsbesparende, hvilket skaber rum til mennesker, aktivitet og ophold i byerne.
Hvis det skal lykkes at vende kurven og få flere til at cykle, så skal arbejdet med cykelfremme have et helhedsfokus og vi skal være opmærksomme på de tværgående løsninger
Oplæg ved Anna Dinesen, Det Nationale Videnscenter for Cykelfremme
Cyklisters sikkerhed
I 2021 kom over 4.000 cyklister på hospitalernes akutmodtagelser med en alvorligt til skade efter en trafikulykke. Det er en stigning på 34% siden 2009. Det kræver handling, men hvad er mulighederne? Er det påbud af cykelhjelm, promillegrænse for cykler, bedre cykelinfrastruktur eller større krav til cyklens indretning?
Oplæg ved lektor Harry Lahrmann, AAU
Der bliver mulighed for spørgsmål fra publikum.
Moderator: Nynne Bjerre Christensen
Besøg venligst vores udstillere
Moderator Maria Wass-Danielsen, Urban Creators
Oplægsholdere:
Tim Asperges, expert advisor mobility policy city of Leuven, der vil fortælle om Leuvens ambitiøse arbejde med klimavenlig mobilitet
Stine Grønbæk, Project Manager, City of Odense, der vil fortælle om Odense Kommunes arbejde med en ny mobilitetsplan.
Anders Roth, Sustainable mobility expert at IVL Swedish Environmental Research Institute, holder oplægget med arbejdstitlen” Ghentrifiering av svenska städer – vad har det med transporteffektivitet att göra?”, der bl.a. handler om, at de er ved at opbygge et netværk af svenske byer som vil gå i Ghent’s fodspor og miljøinstituttet hjælper med at opbygge trafikmodeller der kan beregne de trafikale konsekvenser (online)
Tovholdere Claus Lassen, AAU og Thomas Thessen, Copenhagen Airports
Denne excutive session sætter fokus fremtidens luftfart og drøfter specielt:
Oplæg:
Moderator Mette Skamris, Aalborg kommune
Mobilitetens dilemmaer indeholder mange elementer herunder de store dagsordener og kampen om pladsen. Parkering er et eksempel på mobilitetsadfærd som indeholder alle elementer og som nævnes som redskab til at løse klimaudfordringerne. Her kan bølgerne gå højt og diskussionerne kan blive meget unuancerede, fakta-resistente og følelsesladede. Hvorfor er det så svært?
Oplæg:
Parkering er et emne, som hurtigt kan få følelserne i kog. Det kræver skarp afvejelse mellem forskellige arealanvendelser og hensyn. Hvad kan kommunerne regulere gennem parkeringspolitikken, og hvad har størst effekt? Hvordan kan man skabe god mobilitet med reduceret parkering? Hvordan ser det ud med klimaaftryk og økonomi? Og hvad tænker borgerne egentlig? Klimaanalytiker Charlotte Frejlev Andersen ved Fremtidens Mobilitet i tænketanken CONCITO holder oplæg med udgangspunkt i notatet “Parkering i byer” og perspektiverer til erfaringerne som ekspert for en borgersamling i Københavns Kommune om Biler, Byliv og Bynatur.
Det politiske mod er stort, når der formuleres mål for klimaet. Flere steder følger der også en fornuftig økonomi med. Men når vi rammer det operationelle niveau, bliver det straks mere tricky. Manøvredygtigheden hæmmes af hensynet til, at borgernes nuværende mobilitetsfrihed ikke ønskes ændret. Så hvordan kommer vi videre? Afdelingsleder Martin Pape ved Mobilitet i Århus Kommune fortæller om problematikkerne og kommer med konkrete eksempler fra Århus.
Moderator Lise Bjørg Pedersen, Dansk Industri
Oplæg og debat om private biler som en del af den kollektive transport.
Hvordan kan samkørsel understøtte den kollektive transport? Hvilke incitamenter tilbydes til bilister, der kan tage passagerer med, og hvordan bliver det et attraktivt transporttilbud? Hvad er god mobilitet på landet – og færre biler på vejene – værd for samfundet? Er en liberalisering af vilkårene nødvendig for at få tilstrækkeligt udbud i landområderne, hvor samkørselstjenester, om muligt, kan agere redningsplanke for den kollektive trafik?
Sessionen er todelt, hvor der indledes med 4 korte oplæg af 10 minutters varighed fra hver deltager, efterfulgt af debat og spørgsmål fra tilhørerne
Oplæg:
Moderator Eskit Thuesen, Movia
Visionerne er skarpe: I København ønsker virksomhederne Metro til hoveddøren, Loop City visionen trak letbane til Ring 3-kommunerne, og Planstrategi 2011 lagde fundamentet for Aalborgs omdannelse. Hvordan tænkes den kollektive mobilitet ind i erhvervsudviklingen og hvad ønsker ejendomsudviklere og virksomheder af byomdannelsen?
Oplægsholdere:
Paneldeltagere:
Besøg venligst udstilling
Besøg venligst vores udstillere og studerendes posters
Husk at stemme på den bedste poster
Workshop: Internationale ferie og forretningsrejser
Moderator Claus Lassen
Formålet med workshop er at øge interessen for forskning i og indsamling af data for internationale rejser samt diskutere, hvordan klimabelastningen kan reduceres.
Diskussionsoplæg: Linda Christensen, DTU Management
Paneldebat med:
Special Session: Kan ændringer i finansiering, organisering og incitamenter få flere til at vælge kollektiv trafik?
Moderator: Lise Bjørg Pedersen
Oplæg:
Special session: Last Green Mile – hvordan får vi flere grønne transporter i varedistributionen
Mødeleder: Allan Larsen, DTU
Oplæg
Mødeleder: Anders Kaas
MaaS I
Mødeleder: Søren Sørensen
Børns cykling
Mødeleder: Anders Fjendbo Jensen
Beskrivelse af Børn cykler mindre – hvad ved vi om problemstillingen og hvad kan vende udviklingen
Special Session: Ind i samkørselsbilen
Moderator Ida Blinkenberg Lidell
Formålet med sessionen er at give et nuanceret indblik i de repræsentative brugeres oplevelser med samkørsel og en forståelse af, hvordan deres hverdagsmobilitet med samkørsel ser ud samt bliver klogere på samkørslens funktion i det nye mobilitetsregime.
Oplæg:
Cyklisters og fodgængeres sikkerhed
Mødeleder Mette Møller
Besøg venligst udstillingen
Special session: Brugerværktøj Transportvaneundersøgelsen – Hvad er det og hvad kan det?
Moderator Marie Karen Anderson
Program
Lancering af det nye TU Brugerværktøj for hele transportsektoren.
Byudvikling og kollektiv trafik
Mødeleder: Jesper Bláfoss Ingvardson
Special Session: Hvordan skaffer vi bedre godsdata?
Mødeleder: Allan Larsen
Indhold
Oplægsholdere
Ladeinfrastruktur
Mødeleder: Asmus Skar
Oplæg:
MaaS II
Special Session: MaaS i Danmark – status og fremtidsscenarier
Mødeleder: Helle Piil Rosted
Oplæg
Cykelturisme
Mødeleder: Pablo Celis
Godstransportens drivmidler
Grøn omstilling af tung transport
Mødeleder: Mette Dyrberg
I denne session kigger vi nærmere på elektrificering af den tunge transport
Oplæg:
Nye metoder til trafiksikkerhedsanalyser
Mødeleder: Thomas Skallebæk Buch
Test-tur med Aalborgs Plusbus
Plusbus i Aalborg er Danmarks første egentlige BRT-linje. Den indvies d. 23. september i år og gennem august-september udføres test- og chaufføruddannelseskørsler i tracéet med de spritnye 25 meter lange Solaris busser. Vi er så heldige at kunne byde Trafikdage med på en testkørsel fra Gammel Torv 3 (Østerågade) til AAU Busterminal og retur.
Undervejs vil vi opleve:
Comewell Hvide Hus, Aalborg, Vesterbro 2, 9000 Aalborg
Trafikdage inviterer deltagere til afterparty med en times fri bar i fadøl i Jomfru Ane Gade.
For at kunne styre “trafikken” og at alle kan nå at få fri bar, bliver afterparty på to barer: Proud Mary og Heidis Bier Bar.
I den forbindelse vil der blive uddelt armbånd for at sikre plads til alle og derfor vil vi meget gerne bede jer om at tilmelde her
Udnyttelse af byudviklingspotentialer
Mødeleder: Annette Kayser
Workshop: Alternativ(er) til Rejsekort på app
Moderatorer: Sonja Eriksen & Pernille Appel-Hansen, Movia
På denne workshop vil erfaringer fra arbejdet med meget tidligt via dialog at afdække brugerbehov for en ikke-appbaseret løsning blive delt. Herunder vil der indgå:
Oplægsholdere:
Klimatilpasning
Mødeleder: Tove Hels
Special session: Kilometerbaseret og CO2-differentieret vejafgift for lastbiler
Moderator: Per Skrumsager, Transportministeriet
Program
Connected and Autonomous Vehicles
Mødeleder: Francisco Pereira (DTU)
Lange cykelture
Mødeleder: Jakob Steenbæk Madsen
Special Session
Eksempler på anvendelse af trafikmodeller i København og Århus
Mødeleder: Sidsel Kjems
Grøn mobilitet i Aarhus Kommune v/Morten Stenberg, COWI/Aarhus Kommune (abstrakt)
Special Session
Ekspertudvalg om kollektiv Mobilitet
Moderator: Otto Anker Nielsen, DTU
Oplæg:
Medlemmer af ekspertudvalget vil være til stede for at lytte og stille spørgsmål.
Kommissoriet for udvalget kan læses her og sammensætningen af ekspertudvalget kan ses her
Besøg venligst udstillingen
Special session: Offentlig-privat samarbejde om pendlersamkørsel – inspiration fra den franske succeshistorie
Moderator: Clement Guasco
Program
Special session: Samfundsøkonomiske effekter ved bosætning af Østhavnen
Mødeleder: Pernille Øvre Christensen
Moderator: Elias Stapput Knudsen, Transportministeriet
Oplæg:
Special session: Varetransporter og den grønne omstilling
Mødeleder: Allan Larsen
Program
Workshop: Roadpricing – design af den tekniske løsning
Moderator: Svend Tøfting
Formålet med workshoppen er:
Oplægsholdere:
Emissioner og luftkvalitet
Mødeleder: Lars Overgaard
Nye veje til cykeltrafik
Mødeleder: Jørgen Knoop
Mere cykeltrafik for pengene
Moderator: Philip Rasmussen, ByogLandskab
Emnet vil blive belyst ved hjælp af 4 konkrete eksempler, som kommer rundt i de fleste problematikker indenfor cykelinfrastruktur:
Workshop
Mødeleder: Sidsel Kjems
Hvordan vælger vi scenarier i vores mobilitetsplaner?
På denne workshop ønskes diskuteret mere metodisk, hvordan man udvælger scenarier, som grundlag for infrastrukturprojekter og mobilitetsindsatser i et 10-årigt perspektiv med fokus på de i de faldgruber, der kan opstå i de til- og fravalg, man må tage undervejs i processen.
Program
Projektscenarierne kan indeholde tre spor, som deltagerne kan arbejde med:
Fysiske tiltag og udstyr
Mødeleder Søren Troels Berg
Aalborg Portlands reduktion af CO2 udledningen
Besøg hos Aalborg Portland og en oplæg omkring Aalborg Portlands ambition om at lave den største enkelt reduktion af CO2 udledning i DK inden 2030.
Hos Aalborg Portland vil deltagerne få et indblik i virksomhedens arbejde med reduktion af CO2 udledningen. Deltagerne får en rundvisning på fabrikken og et kig til Aalborg Portlands pilotanlæg til fangst af CO2.
Tid til at besøge udstillingen
Motivationsfaktorer for at cykle
Mødeleder: Katrine Hartmann-Petersen
Special Session: Forsøg med vejafgifter for personbiler
Mødeleder: Pernille Øvre Christensen
Program
Special Session: Grønne reformer af vægt- og dimensionsreguleringen for lastbiler
Mødeleder: Ove Holm
Program
Workshop: “This machine fights climate change” – men hvordan får vi beslutningstagerne til at inkludere cyklen i deres artilleri?”
Moderator: Diana Bern Skyum
Når vi taler om infrastrukturplaner, transportpolitik og -budgetter, taler vi ofte om fly-, gods-, motoriseret og kollektiv transport, mens den aktive transport i form af f.eks. cykling og gang sjældent får samme opmærksomhed og prioritering politisk og økonomisk – på trods af, at de aktive transportformer er både billige og gode for vores sundhed, trængsel og økonomien. Også i et klimaperspektiv har cyklen potentiale til at spille en langt større rolle i den lokale, nationale og globale kamp mod klimaforandringer. Så hvorfor gør den ikke det?
Paneldeltagerne vil ud fra overskriften ”This machine fights climate change” fremlægge og debattere deres forskellige perspektiver på og tilgange til udfordringen med at få beslutningstagerne til at inkludere cyklen i deres klimaartilleri.
Paneldeltagerne:
Special Session: Trafikplanlægning og klimamål i DK2020.
Mødeleder: Steen Solvang Jensen
Program
Special Session
Godt nyt om cykler fra Vejdirektoratet og videnscentret
Mødeleder: Anna Dinesen
Program
Special Session
Cross border transport in data, analysis and modelling
Mødeleder: Camilla Brems
Program:
Special Session: Hastighedsgrænser i tættere bebyggede områder
Mødeleder: Lárus Ágústsson
Program
Introduktion: v/Henrik Harder & Andreas Willer, Holbæk kommune; v/Lárus Ágústsson, COWI
Internationale erfaringer med 30 km/t i tættere bebyggede områder i vores nabolande v/Søren Troels Berg, Københavns kommune
Paneldebat
PtX anlæg og besøg hos Port of Aalborg
Aalborg Havn & AAU gør klar til storskalaproduktion af e-methanol og brint ved hjælp af stort testanlæg.
Et nyt projekt på Aalborg havn skal sætte skub på udviklingen af grønne brændstoffer lavet på kulstof udvundet af restprodukter som røgudledning, madaffald og spildevand. Testanlægget på Aalborg Havn skal fungere som led i opskalering af teknologien.
På turen kan du se anlægget, lære om driften og mål med anlægget.
Tid til at besøge udstillingen
Workshop: Cykelfremme uden for De Københavnske Cykelsaloner
På denne workshop vil der være en beskrivelse af cykelvirkeligheden og de problemer det giver, at der ikke eksistere velformulerede løsninger for cykling i mindre byer. Derefter vil der være en diskussion til at igangsætte det vigtige livtag med de rammer, der er for at være hverdagscyklist.
Workshoppen kommer omkring tre overordnede emner:
Oplægsholdere:
Transportens eksternaliteter
Mødeleder: Morten Mørkbak
Special Session: Nutidens og fremtidens havnekapacitet – mellem markedsøkonomi og planøkonomi
Mødeleder: Michael Henriques
Program
Bedre samspil i transportens omstilling
Moderator: Torben Kudsk Lund
Ladeinfrastruktur og elbusser
Mødeleder: Lars Overgaard
Special session: Tværkommunale cykelsamarbejder i Danmark – forskellige veje til et fælles mål
På denne special session vil du høre om visionen hos de nu fem tværkommunale cykelsamarbejder, om status for deres arbejdet og om værdien og vigtigheden af organiserede tværkommunale cykelsamarbejde, hvis vi skal lykkes med en fælles vision om at vækste cyklen som transportmiddel. Sessionen vil sluttes af med en fælles drøftelse.
Facilitator: Sidsel Birk Hjuler, Buro Happold
Oplæg:
Special Session: Udviklingen inden for store trafikmodeller i Danmark og Sverige
Mødeleder: Camilla Riff Brems
Program
Cykelulykker – hvordan kommer vi videre?
Mødeleder: Tanja Kidholm Osmann Madsen
Runde 1: Interview med Trine Bramsen og Karsten Lauritzen. Udfordringer på cykelområdet med udgangspunkt i 2022 som Cyklens År.
Denne runde vil tage udgangspunkt i infrastrukturplanens cykelpulje, men også trængslen på de store byers cykelstier og cyklister sikkerhed vil blive diskuteret.
Runde 2: Interview med Trine Bramsen og Henning Hyllested om ligestilling og ulighed i transport.
Denne runde vil adressere om det er nødvendigt med særlige indsatser for fremme af ligestillingen på transportområdet og diskutere hvordan uligheden kommer til udtryk på transportområdet.
Runde 3: Interview med Trine Bramsen, Henning Hyllested og Karsten Lauritzen og transportforskningens finansiering.
Denne runde vil tage udgangspunkt i Professor Otto Anker Nielsens og Lektor Harry Lahrmanns debatindlæg på Altinget i juni 2022.
Moderator: Anne-Katrine Harder
Husk at besøge udstillingen eller prøve en tur i en elbus!
Moderator Susanne Krawack, Concito
Denne session ser på om vi både kan nå klimamålene og køre så meget mere i bil, som Infrastrukturplanen forudsætter.
Dynamikken mellem trafikvækst og behov for infrastruktur?
Hvordan og hvornår kan vi bygge infrastruktur med lavere CO2-aftryk?
Wales revurderer deres infrastrukturplan
Fælles diskussion
Hvad betyder ovenstående viden for Infrastrukturaftalen? Er CO2 fra anlæg uden væsentlig betydning? Vil det være fornuftigt at udskyde meget CO2 udledende projekter?
Moderator Francisco Pereira, DTU
As with many other areas, Transport has also seen a significant number of new concepts and applications involving Artificial Intelligence, both from a modeling perspective but also from an operational one, such as traffic management. In this session, we review some of the latest developments in AI, modeling and traffic management, but also contrast with existing “classical” approaches.
Program:
In this talk, I will discuss the importance of stationarity, strong baselines and benchmarks in transport prediction problems. I will show how recent state-of-the-art approaches can often be outperformed by simple naïve baseline methods, discuss the current direction that the field is taking and provide recommendations regarding best practices.
I will talk about simulation-based approaches in public transport operations, and how increasingly available demand and supply data can enhance the model input and calibration.
What is needed from AI in order to deliver experienced value for the road users and micro mobility? Inspirations for practitioner wondering how to bridge the gap between the vast amount of data collected and data availability to a proper data driven approach with lag data, lead data, and forecasting on the operational level.
Panel discussion
What are the benefits of these new technologies, and how far are they from solving the most important problems? How can we build the best of both worlds?
Moderator Mette Skamris, Aalborg Kommune
I denne session ser vi på Ladeinfrastruktur i en version 2.0, og vi skal ikke diskutere om vi skal etablere ladeinfrastruktur. Vi skal høre om og drøfte hvad har vi lært indtil nu og hvilke dilemmaer og udfordringer ligger der fortsat foran os set fra forskellige perspektiver – Hvad skal vi sammen have fokus på, så vi kommer i mål.
Program
Hvordan sikre vi os at Danmark får en ladeinfrastruktur som både effektivt dækker danskernes ladebehov – samtidig med at den tænkes sammen med det danske elnet og vedvarende energiproduktion? DTU arbejder med elbilsbranchen om at komme smart fra start med elbilsopladning.
En optimering af ladeinfrastrukturen skal være proaktiv, det er derudover vigtigt, at det ikke bliver en klods om benet på erhvervslivet og netselskaberne. Ladeinfrastrukturen er essentiel for den grønne omlægning af vores transport, især for erhvervslivet og dets langdistancekørsel.
Kommunerne spiller en vigtig rolle i at der etableres ladeinfrastruktur der ikke alene følger med behovet, men også er på forkant. Det er ikke en opgave der er helt ligetil; lovgivning, statslige pulje, samspillet med den kommunale budgetlægning, mange private og offentlige aktører samt forsyning, som skal have det hele til at spille sammen, en parallel proces i 98 kommuner. Giver det udfordringer ift. kompetencer og erfaringer? Giver tidspres en intern konkurrence kommunerne imellem, kan kommunerne love at der leveres ladeinfrastruktur og forsyning i 98 kommuner på en gang?
Moderator Pieter Litjens, General Director of CROW, The Netherlands
Arrangør: Dansk Person Transport
Electric busses are successfully replacing diesel-powered ones at rapid speed. By the end of 2024 one quarter (26,2 %) of the busses in Danish public transport will be electric-powered. With few or no exemptions CO2-neutral and/or emissions free public bus transport is part of the plan for PTA’s, municipalities and regions to meet their climate reduction targets. So far however e-busses have been replacing existing diesel-busses one-to-one and they operate in existing networks and according to existing schedules.
Is there a Next Step in which the electrification of the bus fleet and the technological, operational and financial developments that goes along with it can change the way we deliver public transport to the passengers and the role the bus plays in the local and regional transport system? (i.e. beyond merely replacing existing diesel busses)
Program
Opening: The need for a Next Step? by Pieter Litjens, General Director of CROW, The Netherlands
Public tendering of electric bus operation – so far, by Lasse Repsholt, Head of public transport, Danish Passenger Transport
832 electric busses tendered in DK from 2017 to 2022. DPT sums up the bus operators experience and learning points from tendering and operations so far. How can the PTA’s adjust and improve tendering conditions to continually ensure the best and most innovative e-bus solutions at the lowest cost?
Aarhus: A growing city in search for new answers to mobility by Martin Pape, Municipality of Aarhus
The City (and the municipality) of Aarhus is growing in terms of people and in terms of ownership and use of cars. Congestion is correspondingly growing impeding mobility and the use of cars is undermining the municipalitys ambition of carbon neutrality by 2030. These problems are addressed in a recent report from the Committee for the future’s high-class public transport (Udvalget for fremtidens højklassede kollektive trafik) which also sets the ambition of placing public transport centrally in strategic urban planning, promote active mobility (walk, bicycle) and create a less car dependent city.
An electric bus, not just a bus, by Jonas Helsner, Nordic Sales Director
Electromobility – with busses at the forefront – is disrupting the ICE and paves the way for innovative solutions and new perspectives on how the bus transport can contribute to sustainable public transport and sustainable cities.
Moderator Lars Moustgaard, Vejdirektoratet
2022 er udpeget Cyklens år i Infrastrukturplan 2035. Året skal være med til at skabe et større fokus på, hvordan cyklen bliver et attraktivt valg i hele landet, samtidig med at Danmark i år også er vært for Tour de France. Det betyder mange nye cykelprojekter i hele landet, grundlæggelsen af et Nationalt Videnscenter for Cykelfremme, styrkelse af de nationale cykelruter og i alt fire cykelkampagner, der skal fremme cyklismen.
Program:
Overordnet om Cyklens År – Jonas Wamsler, Vejdirektoratet
Videnscenter for cykelfremme – Anna Dinesen, Vejdirektoratet
Det Nationale Videnscenter for Cykelfremme blev etableret som en del af infrastrukturplan 2035, og i marts 2022 lancerede videnscentret en online vidensplatform på cykelviden.dk. Videnscenteret arbejder for at samle og gøre eksisterende viden om cykelfremme tilgængelig for alle på cykelviden.dk, så alle interessenter nemt kan tilgå den samme opdaterede viden. Videnscenteret vil derudover hvert år udarbejde en række nye vidensprojekter, der skal supplere den eksisterende viden og klæde alle interessenter, ikke mindst kommunerne, endnu bedre på i arbejdet med at fremme cyklen som transportmiddel. På dagens session vil vi præsentere videnscenteret arbejde og organisering og de mange spændende vidensprojekter, der allerede at igangsat.
Kampagner i Cyklens År ’22 – Louis Paldrup, Vejdirektoratet
Med visionen om at promovere hverdagscykling i hele landet lancerer Transportministeriet og Vejdirektoratet fire cykelkampagner i løbet af Cyklens År ’22, henvendt til henholdsvis børn og deres forældre, unge mennesker, der stiller cyklen, cyklister på landeveje uden cykelsti og befolkningen uden for de største byer, som cykler mindre. Få et indblik i hvordan kampagnerne rammer de forskellige målgrupper med tilpassede budskaber og opfordringer.
Trafikafvikling m.v under Tour de France – Søren Carlsen Kjemtrup & Anette Olesen, Vejdirektoratet
I år lagde Tour de France, ruten omkring Danmark. Hør om arbejdet bag kulissen for trafikafviklingen og at få en Grand Tour igennem det danske land under sommerens store folkefest.
Husk at besøge udstillingen eller prøve en tur i en elbus!
Transportfærd
Mødeleder Helle Huse, Rambøll
Dataindsamling, modellering og MasS
Mødeleder Annette Kayser, Københavns Kommune
Workshop: Funktionsudbud for mobilitet
Moderator Gustav Friis, Aarhus Kommune
Formål
På denne workshop ønskes der at samle keypersoner fra kommuner, trafikselskaber, Rejsekort og Rejseplanen, KL, forskningsverdenen m.fl. for at udarbejde en mock-up af et funktionsudbud på mobilitetsområdet. Der vil blive arbejdet med en bynær- og en oplands-case.
Program:
Tre diskussionsområder:
Aktivitetsbaserede modeller
Mødeleder Jeppe Rich, DTU Management
Motorkøretøjer
Mødeleder Lárus Ágústsson, COWI A/S
Special Session: Cykelandelen falder: ved vi hvad vi skal gøre?
Mødeleder Lars Moustgaard, Vejdirektoratet
Formål
Sessionen vil give indblik til en overordnet status over tilstanden over cykeltrafikken, og præsentere hvilken viden og værktøjer der findes til at fremme prioritering af arbejdet med cykeltrafikken. Der faciliteres en kvalificeret debat om, hvad der bør gøres og hvornår det bør gøres. Har vi på nuværende tidspunkt den fornødne viden til at kunne sætte ind mod den faldende cykelandel, eller mangler vi stadig svar på det helt essentielle spørgsmål om, hvad ”der virker”?
Oplæg:
Special session: Busdrift i centrale korridorer
Moderator Anil Sharma, Trafikselskabet Movia
Formål
I denne session vil vi høre 4 oplægsholdere og deres syn på hvordan de har brugt Movias koncepter og tilgang til udvikle og forbedre den kollektiv trafik, således busproduktet er mere synlig og en integreret del af byrummet. Alle projekterne befinder sig på forskellige niveauer – fra idé til implementering af løsningen.
Oplæg
Workshop med Enhedslisten: Kan man måle det hele?
Moderator Lasse Schelde, Enhedslisten
Workshop om metoder til prioritering af infrastrukturprojekter.
Enhedslisten oplever, at den interne rente tillægges alt for stor vægt når infrastrukturprojekter prioriteres. I workshoppens første halvdel vil vi derfor diskutere validiteten af infrastrukturprojekters interne rente beregnet efter Transportministeriets manual for samfundsøkonomisk analyse. Diskussionen vil blandt andet handle om usikkerheden på de parametre, der indgår i analyserne, og betydningen af parametre, som der ikke regnes på, fx naturværdier og barriereeffekter.
I workshoppens anden del vil vi diskutere, hvordan den interne rente kunne suppleres med eller måske erstattes af andre metoder, hvor ikke effekter, der ikke eller kun med stor usikkerhed kan bestemmes økonomisk, indregnes.
Program:
Velkomst v/Henning Hyllested, Enhedslisten
Del 1 Samfundsøkonomiske metoder til prioritering af infrastrukturprojekter
Debat i grupper / eller spørgsmål til oplægsholderne
Del 2 Alternative metoder til prioritering af infrastrukturprojekter
Husk at besøge udstillingen eller prøve en tur i en elbus!
Trafik i bymidten
Mødeleder Annette Kayser, Københavns Kommune
Special Session: Roaming funktion mellem MaaS agenter
Moderator Søren Sørensen, ITS Danmark
NOMAD projektaktører vil på sessionen gå et spadestik dybere på nogle forskningsspørgsmål:
• Under hvilke tekniske, juridiske og kommercielle forhold vil grænseoverskridende MaaS-koalitioner udvikle sig?
• Hvem er “vinderne” og “taberne” i et funktionelt grænseoverskridende nordisk MaaS-scenarie?
• Repræsenterer et funktionelt nordisk MaaS-scenarie et mere modstandsdygtigt transportlandskab i Norden?
• Er “big-bundle” MaaS nødvendig for udviklingen af grænseoverskridende nordic MaaS?
Paneldeltagere:
Special Session
Mødeleder Ninette Pilegaard, DTU Management
Kilometerbaseret og CO2-differentieret vejafgift for lastbiler
Moderator: Per Skrumsager, TRM
Baggrund: Med den politiske aftale om vejtransport fra december 2020 blev det besluttet, at omlægge vejafgifterne på lastbiltrafik fra en periodebaseret til en kilometerbaseret vejafgiftsordning.
Program:
Special Session
Mødeleder Adnan Jelin, Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen
Nye datakilder som grundlag for trafikmodeller og analyser
Arrangør: Thomas Sick Nielsen, Vejdirektoratet
I forbindelse med opdateringen af basisåret for Den Grønne Mobilitetsmodel/Landstrafikmodellen er der behov for at afsøge mulighederne for at inddrage nye datakilder.
Oplæg:
Infrastruktur
Mødeleder Thomas Skallebæk Buch, Vejdirektoratet
Special Session
Modellering af cykeltrafik i trafikmodellen Compass
Moderator Sidsel Kjems, Københavns Kommune
Baggrund og formål
Københavns Kommune er i 2022 begyndt at anvende trafikmodellen COMPASS på konkrete projekter. COMPASS sekretariatet vil med denne session give indsigter i modellering af cykeltrafik, både ud fra et teoretisk perspektiv og et anvendelsesorienteret perspektiv.
Program
Workshop
Mødeleder Jonas Lohmann Elkjær Andersen, Trafikselskabet Movia
Winback – hvordan vinder vi passagerer tilbage?
Oplæg:
Mødeleder Tove Hels, Dansk Vejforening
kl. 18.30 Konferencemiddagen i Musikkens Hus
Afterparty på baren “Proud Mary” (Jomfru Ane Gade 6, Aalborg) – husk dit navneskilt med, så får du gratis drikkevarer i en time fra kl.22!
Special session: Unge skaber ny mobilitet med samkørsel
Moderator Ida Blinkenberg Lidell, nabogo
Hovedfokus i denne session er, hvordan mobiliteten forbedres, når de unge kører sammen og derved giver hinanden meget mere mobilitet. Med Nordjylland som case ser vi, hvilken ny mobilitet der er skabt af de unge via samkørselsappen nabogo.
Oplægsholdere
Måling af godstransport
Mødeleder Michael Henriques, COWI
Workshop: Mobilitet på Tværs: Det skal være nemt at vælge grøn transport
afholdes på dansk
Facilitator Victor Andrade, DTU Engineering Technology
The purpose of the workshop is to bring together academics and mobility experts from both public and private sectors to exchange ideas, and to identify opportunities and barriers for reproducing the Mobilitet på Tværs solutions at other locations. The workshop is guided by three questions: • How to introduce innovative mobility solutions by involving local citizens and together creating proposals? • What are the lessons learned from the Mobilitet på Tværs initiatives? • How to scale the Mobilitet på Tværs solutions to other Danish and Swedish cities?
Program
Participants will be divided into small groups to discuss the cases, identify their essential qualities, and discuss opportunities to scale the solutions to other cities, including facilitator prompts and critical questions for leading the discussion.
Facilitators: Jacob Hesselund Madsen & Klaus Le Roy Topholm & Samuel Larsen & Steven Harrod & and Victor Andrade, DTU
Optimering af kollektiv transport med ITS
Mødeleder Lars Jørgensen, RAW Mobility
Special Session
Moderator Katrine Fjendbo Jørgensen, Region Hovedstaden & Julie Leth, KL
Hvor står vi med udrulningen af ladeinfrastruktur i Danmark?
Sessionen sætter fokus på hvordan det går med omstilling til elbiler.
Oplæg:
Observationer af bløde trafikanter
Mødeleder Tanja Kidholm Osmann Madsen, AAU BUILD
Special Session
Moderator Anette Enemark, Trafikselskabet Movia
Unges mobilitet: Hvordan kollektiv mobilitet understøtter det gode ungeliv
Sessionen showcaser de konkrete løsninger og tiltag trafikselskaberne har i værktøjskassen for at øge mobiliteten til ungdomsuddannelserne og skabe rammerne om det gode ungeliv, uafhængig af far og mor eller egen bil.
Oplæg
En rundvisning i autonomous Fjordbus “GreenHopper”
Center for Logistik & Samarbejde er i gang med at udvikle en autonomous fjordbus – fossil fri el-færge gennem Limfjorden.
Målet med fjordbus-projektet er, at det skal munde ud i en 100 procent eldrevet og førerløs færgeforbindelse mellem Aalborg og Nørresundby. Bussen på vandet skal forbedre mobiliteten for nordjyderne og styrke Aalborg som turistdestination.
Vær med på en testur! (max 20 personer) Tilmeld dig her
Husk at besøge udstillingen eller prøve en tur i en elbus!
Mobilitetsplanlægning og samkørsel
Mødeleder Claus Lassen, AAU C-MUS
Special Session: Hvordan kunne klimaeffekter af e-handel reduceres, og hvilken rolle spiller cykler i den sammenhæng?
Moderator Michael Henriques, COWI
På special sessionen vil vi præsentere hovedelementerne fra E-handel og Ladcykel analyser, og sammenligne med den tidligere relevante analyser, ligesom vi vil pege på elementer der forventelig vil præge fremtiden og medvirke til et større omfang af distribution på cykel.
Oplægsholdere
Samfundsøkonomisk værdiansættelse
Mødeleder Ole Kveiborg, COWI
Special Session
International trafik
Mødeleder Bernd Schittenhelm, Banedanmark
Efficient use of railway capacity through recasting of the timetabling process: The TTR program to recast and harmonize the European timetabling processes
Oplæg
Special Session
Moderator Christina Godskesen & Gent Grindvalds, Region Hovedstaden
Elektrificering af den tunge transport – Hvordan gør vi?
Mere og mere af den tunge transport ser ud til at kunne elektrificeres, men hvordan kommer vi i hus med det og hvor går grænsen for, hvad vi kan få over på el? Hvordan skal resten af erhvervstransporten takle den grønne omstilling? Det vil vi give et bud på i denne session.
Oplæg
Cykling og trafiksikkerhed
Mødeleder Pablo Celis, Celis Consult
Special Session
Unges mobilitet: Fremtidens mobilitets løsninger der understøtter det gode ungeliv
Moderator: Anette Enemark, Trafikselskabet Movia
Med inspirationsoplæg, et stærkt panel og afsæt i Trafikselskabernes produkter målrettet unge kigger vi fremad på, hvordan nye produkter og tilbud kan styrke unges mobilitet.
Panel: Unge fra Nordjylland, Lotte Stensberg fra Sydtrafik, Henrik Vestergaard fra Midttrafik, Eskil Thuesen fra Movia, Ole Schleemann fra NT.
Program:
Husk at besøge udstillingen eller prøve en tur i en elbus!
Special Session
Samkørsel fra teoretisk begreb til realistisk service i den kollektive transport
Moderator Anja Puggaard, Trafikselskabet Movia
Sessionen tager livtag med barriere for samkørsel på baggrund af de efterhånden mange erfaringer som de to trafikselskaber har fra Nordjylland og Sjælland.
Foreløbigt program for sessionen
Special Session
Digitale fragtdokumenter: Effektive og sammenhængende transportruter i EU
Moderator Caroline Brüel, ITD
Sessionen vil have fokus på implementeringen af EU-forordning om elektronisk godstransport (eFTI): på de nye, banebrydende muligheder som transportvirksomheder kan realisere, men også de udfordringer, der kan være ved implementeringen og gennemførelsen.
Oplæg
Special Session
Roadpricing
Mødeleder Elias Stapput Knudsen, TRM
Formålet med sessionen er at belyse, hvor vi står med den nuværende viden om roadpricing og hvor hvad vi kan forvente at blive klogere på, som følge af Sund & Bælt og DTU’s forsøg.
Oplæg
Special Session
Nye analyser på Jernbanen: Hovedstaden
Mødeleder Anders Kaas, Atkins Danmark
Oplæg
Elbusser, lav emissions færger og PtX
Mødeleder Lars Overgaard, Teknologisk Institut
Special Session
Mødeleder Pablo Celis, Celis Consult
Fra Planlæggerbord til kommunal jord – om Danmarks kommende cykelknudepunktsnetværk
Denne special session vil præsentere hvordan vi med en datadreven tilgang (fra datasæt til algoritmearbejde), udvikling af nationale designprincipper som grundlag for dette- og konkrete erfaringer, bidrager til styrke arbejdet med at udrulle et Cykelknudepunktsnetværk i hele Danmark.
Oplæg
Special Session
Mobilitetsknudepunkter
Moderator: Sofie Kirt Strandbygaard
Oplæg:
Husk at besøge udstillingen eller prøve en tur i en elbus!
Special Session
Infrastrukturpuljen ’Tryggere og mere attraktive stationer’: Baggrundsviden og strukturen for det fremtidige arbejde
Moderator Lise Bjørg Pedersen, DI
Sessionen omhandler puljen til ’Tryggere og mere attraktive stationer’ fra Infrastrukturplan 2035. Formålet med sessionen er at få udfoldet hvilke udfordringer der ligger til grund for den del af puljen som omhandler tryghed, hvordan man arbejder med social tryghed, og hvordan man måler utryghed i det byggede miljø.
Oplæg
Special Session
Roadmap til bedre statistisk viden om godstransport og logistik i et globalt perspektiv
Moderator Lars Dagnæs, TransECO2
Formålet med specialesessionen er først og fremmest at give et overblik over den udvikling af transportstatistikken, der er sket de seneste 20 år nationalt og internationalt, samt at identificere evt. ”missing links” i den nuværende statistik om godstransport og logistik.
Program
Deltagere i panellen:
Special Session
Forundersøgelse af en fast forbindelse over Kattegat
Mødeleder Pernille Øvre, Klimarådet
Vejdirektoratets, Sund & Bælts og Trafikstyrelsens forundersøgelse af en fast Kattegatforbindelse forventes offentliggjort inden sommerferien 2022. Der er ikke taget stilling til, om der skal arbejdes videre med projektet.
Hensigten med at præsentere projektet på en Special Session er at give et indblik i resultater, metoder og overvejelser fra de mange og omfangsrige analyser, der har dannet grundlag for indholdet i den afrapporterede forundersøgelse.
Temaer:
Program
Oplægsholdere:
Special Session
Nye analyser på Jernbanen: Vestdanmark
Mødeleder Jesper Mølgård, DSB
Workshop
Mødeleder Lars Moustgaard, Vejdirektoratet
Hvordan bliver cykelgader en succes?
Detaljeret plan for debat
Liste for temaer/oplæg samt navne på oplægsholdere
Prismodtagerens foredrag
Prismodtageren offentliggøres ved konferencemiddagen
Urban WALKSHOP – Fodgængermobilitet og bykvalitet
max 20 deltagere, (tilmeld dig her)
Facilitator Maria Vestergaard, C-MUS PRAKSIS Living Lab, AAU
Program:
På denne ”walkshop” oplever vi på farten igennem Aalborgs gader og sætter bl.a. fokus på, om byens design kan invitere til sundere og mere aktiv mobilitet til fods? Om mobililtetsrum er sociale og kulturelle steder? Og om fodgængermobilitet kan spille en afgørende rolle i et mere bæredygtig og finmasket urbant mobilitetssystem?
Oplægsholdere:
Deltagere:
Husk at besøge udstillingen eller prøve en tur i en brintbus!
Moderator: Susanne Krawack, CONCITO
Moderator Anna Thormann, Gate21
Svaret på en grøn transport er ofte elbiler eller bus og tog, men måske er der en tredje brik som vi kan og bør gøre endnu mere ud af nemlig fleksibel, delemobilitet? Men hvem skal fremme delemobilitet, hvem kan have glæde af det og hvad er effekten?
En ny guide til delemobilitet ”Shared Mobility Rocks” med cases fra hele verden, succesfaktorer og effektvurdering præsenteres af en af forfatterne Friso Metz, senior konsulent i Advier, Holland.
Krydres med en case fra Interreg projektet Fremtidens Intelligente Mobilitet og et panel bestående af Søren Bomm, Region Hovedstaden, Lasse Repsholdt, Dansk Persontransport, Maria Quvang Harck Vestergaard, Ålborg Kommune, Per Elbæk, Midttrafik, og Alexander Høst Frederiksen, Donkey Republic der drøfter vejen frem for delemobilitet i Danmark.
Sessionen er på engelsk.
Moderator Otto Anker Nielsen, DTU
Kørselsafgifter dukker med løbende mellemrum op i debatten om regulering af trafikken. Dels i forbindelse med fokus på trængsel og dels i forbindelse med grøn omstilling. Debatten er nu kommet frem igen, og i Eldrup-kommissionens anbefalinger foreslås både kørselsafgifter for lastbiler og videre analyser af indførelse af kørselsafgifter i miljøzonerne. I denne session præsenteres disse anbefalinger, ligesom der sættes fokus på tekniske muligheder, igangværende arbejde og behov for yderligere analyser.
Moderator Mogens Kjærgaard Møller, Rådet for Sikker Trafik
I december 2020 udgav Færdselssikkerhedskommissionen en ny handlingsplan for perioden 2021 – 2030, hvor målet er max 90 dræbte og max 900 alvorligt kvæstede i trafikken om året. Som en ny målsætning sættes måltallet for lettere skade i trafikken til 10.000 om året og dermed inddrages landspatientregistrets tal for første gang i Færdselssikkerhedskommissionens handlingsplan.
I denne session vil der blive redegjort for planen og dens vej mod målet, men planen vil også blive sat ind i en historisk kontekst og sammenlignet med andre europæiske landes planer. Kommunerne har ansvaret for 95% af vejene, så hvordan vil den nye plan, og ikke mindst det nye fokus på landspatientregistrets data, påvirke kommunernes trafiksikkerhedsarbejde? Også landspatientregistrets data er belastet af et stort mørketal, men hvad er egentligt det virkelige antal af skadede i trafikken og hvordan får vi fat i dem?
Oplægsholdere:
Moderator: Per Gellert, Movia
Moderator Sidsel Birk Hjuler, Supercykelstier
Husk at besøge udstillingen eller prøve en tur i en brintbus!
Workshop “Mobility-as-a-Service i Greater Copenhagen”
Moderator Søren Bom, Region Hovedstaden
Formål: drøfte muligheder for at skabe et sammenhængende transportsystem, hvor kombination af cykel, delebiler og kollektiv transport er et attraktivt alternativ til privatbilisme
Paneldeltagere:
Infrastrukturplanen
Mødeleder Anders Kaas
Special Session
Hvad betyder den politiske aftale om en grøn mobilitetsplan for jernbanen og den kollektive transport?
Der forventes i nærmeste fremtid indgået en politisk aftale om en grøn mobilitetsplan. Planen forventes at indeholde en række investeringer, og tillige at udstikke en kurs for den kollektive transport og Danmarks transportpolitik for de næste mange år.
Hvad betyder disse investeringer for jernbaneoperatører og andre udbydere af kollektiv transport? Hvad betyder de for mobiliteten og passagererne? Hvad betyder de for klima og trængsel?
Paneldeltagere:
Special Session
Mødeleder Maria Wass-Danielsen
Infrastrukturbetjening af Lynetteholm
Formål
Sessionen handler om byudvikling og infrastrukturbetjening, hvor fokus er på hovedstadsområdet. Resultater fra to forundersøgelser vedr. infrastrukturbetjening af Lynetteholm i København præsenteres. Udover at formidle baggrunden for byudviklingsprojektet, præsenteres linjeføringer, trafikale effekter mv. Endvidere præsenteres mulighed for etapedeling, anlægsteknik, transportsystemer mv.
Leder af sessionen: Urban Creators ved Maria Wass-Danielsen.
Oplægsholdere:
Støj og luftforurening fra køretøjer og skibe
Mødeleder Lene Nøhr Michelsen
Små motoriserede køretøjer
Mødeleder Lars Moustgaard
Special Session
Moderator Camilla Riff Brems
Anvendelse og resultater af COMPAS
Københavns Kommune har taget initiativ til at udvikle en ny strategisk aktivitetsbaseret trafikmodel for Hovedstadsområdet (COMPASS). COMPASS bliver færdig i foråret 2021. Formålet med Special Session er at præsentere og diskutere de første resultater, som er opnået med COMPASS.
Oplægsholdere:
Introduktion v/ Sidsel Kjems, Københavns Kommune
Modeloversigt v/ Christian Overgård
Beregningsnøjagtighed i basisåret v/ Christian Overgård og Mario Milutinovic, Københavns Kommune
Følsomhedsberegninger v/ Filip Vang & Mario Milutinovic, Københavns Kommune
Scenarieberegninger v/ Filip Vang & Mario Milutinovic & Sidsel Kjems, Københavns Kommune
Afrunding Sidsel Kjems, Københavns Kommune
Special Session
Godstransporten før, under og efter Coronaen,
Moderator: Michael Henriques, COWI
Covid pandemien har i høj grad påvirket godstransporten-og logistikken. Lukninger af fabrikker, ændringer i logistikkæder og ikke mindst ændrede efterspørgselskæder har stillet store krav til transport- og logistik nationalt som internationalt.
Med afsæt i det danske godstransportmarked vurderer vi udviklingen under og til dels efter pandemien. Hvilke markante ændringer har vi set, hvad har vi lært, hvem er vinderne og taberne, og vil pandemien sætte sig varige spor i transport-og logistikmønstrene.
Vi gennemfører sessionen med deltagelse af en række nøglepersoner med direkte indsigt i sektoren, personer som bredt repræsenterer de forskellige modaliteter og logistikløsninger.
Temaer vil være:
Husk at besøge udstillingen eller prøve en tur i en brintbus!
Mødeledere Jens Willars & Helle Huse
Special Session
Hvordan kan delebilisme bidrage til den grønne omstilling af transporten?
Moderator: Marianne Gyldenløv Laursen, Urban Creators
Sessionen formidler viden fra Danmark og udlandet om effekter af delebilisme og hvordan byer kan arbejde med strategier og handlinger for delemobilitet.
Sessionen har desuden fokus på kommunernes handlemuligheder på området herunder, hvordan delebilisme kan tænkes ind som en del af arbejdet med en grøn omstilling på transportområdet.
Programmet
Oplægene holdes på engelsk og debat på hhv. dansk og engelsk.
Baneprojekter i Hovedstadsområde
Mødeleder Henrik Sylvan
Movia og kommunernes planafdelinger
Mødeleder Mikkel Krogsgaard Niss
Workshop
På charmeoffensiv i de kommunale planafdelinger
Facilitatorer: Thea Storm Pedersen & Jens Toudal Jessen, MOVIA
Formålet med workshoppen er primært at skabe rum og mulighed at debattere udfordringer og løsninger på emnet, samt at styrke og skabe nye relationer mellem deltagerne på workshoppen.
Workshoppen tager afsæt i en debat om virkemidler og metoder til at få bæredygtig mobilitet tidligt ind i planlægningen og lægger op til dialog og faciliteret workshop i mindre grupper med fælles opsamling.
For at ramme debatten og workshoppen ind deltager repræsentanter fra to kommuner – København og Stevns – med til at fortælle om hhv. sammenhængen mellem trafikplanlægning, kollektiv mobilitet og lokalplaner samt om arbejdet med kommuneplaner. Desuden har vi inviteret en planrådgiver, som kan rammesætte processen, planværktøjet og samspillet med kollektiv mobilitet.
Special Session
Mødeleder Steen Solvang Jensen
Brint i den kollektive trafik
Moderator: Søren Bjerregaard Pedersen, Hydrogen Valley
Special Session vil gerne sætte fokus på de erfaringer, som er opnået med de første brintbusser i Danmark. Med afsæt heri vil vi samle en række vigtige aktører til en debat om, hvilke muligheder og udfordringer, der kan ligge i at udbrede brint som drivemiddel i den kollektive transport.
Oplægsholdere:
Strategisk Cykelhandlingsplan
Mødeledere Pablo Celis
Special Session
Supercykelstier
Moderator Anne Iversen Hansen, Aalborg Kommune
Oplægsholdere:
Rute 100 revisited: en cykeltur ad den kommende supercykelsti fra Universitetsområdet til midtbyen (ca. 6 km) – max 20 deltagere, tilmelding påkrævet
COMPAS modeltekniske præsentationer
Mødeleder Camilla Riff Brems
Førerløse køretøjer – oplæg og testtur i AAØ
C-MUS Praksis (max 40 deltagere, tilmelding påkrævet)
I Aalborg Øst har man i over et år kørt med selvkørende minibusser på et stisystem – busserne vil være i drift frem til december 2021.
Sessionen foregår ved Astrupstien i Aalborg Øst, og der vil naturligvis være mulighed for en prøvetur med de førerløse busser.
Programmet for sessionen ser foreløbig således ud:
Post 1: Prøv en tur med en selvkørende bus v/projektleder Michael Skibsted, Holo
Post 2: De foreløbige erfaringer fra AAØ-forsøget: borgernes modtagelse og urban integration – v/ Ditte Bendix Lanng, AAU Post
Post 3: On-demand, attraktiv og effektiv kollektiv transport v/Louise von Müllen, Movia
Post 4: Foreløbige erfaringer fra DTU Lyngby Campus: brugerinvolvering og interaktion med selvkørende shuttles – v. Hannah Villadsen, RUC
Konferencemiddagen afholdes på Street Food, Skudehavnsvej 35-37, 9000 Aalborg.
https://aalborg-streetfood.dk/
Kørsel til Street food 18.30 fra Create (busserne er bestilt, men ellers er det en dejlig gåtur på 20 min. lags kajen)
Kig her for flere detaljer
Automatisering og MaaS
Mødeleder Malene Freudendal – Pedersen
Workshop om Fremtidens knudepunkter
Facilitator Mette Olesen
Formål: Denne workshop har til formål at sætte fokus på knudepunktsudvikling som middel til at understøtte kombineret og bæredygtig mobilitet.
Oplægsholdere:
Special Session
Unges mobilitet
Moderator Anette Enemark
Sessionen vil have omdrejningspunkterne:
• De unges (specifikke) mobilitetsudfordringer
• Hvordan matcher de nuværende produkter (samkørsel, cykel, kollektiv transport, m.v.) de unges efterspørgsel
• Hvad er løsningsrummet – de gode eksempler?
Oplægsholdere bl.a fra:
Special Session
Mødeleder Niels Buus Kristensen
Opladning af elbiler på offentlige arealer
I sessionen søges behovet for ladeinfrastruktur på offentlige arealer belyst og diskuteret gennem forskellige metodiske tilgange. I anden del drøftes behovet for statslig regulering af markedet og behovet for hjemmel til kommu-nernes arbejde med ladeinfrastruktur belyst ud fra dels Bilkommissionens anbefalinger og gennem de reguleringsforslag, som indgår i regeringens plan for udrulning af ladeinfrastruktur.
1.Behov for ladeinfrastruktur
2.Regulering af markedet
Moderator
Chefkonsulent Per Skrumsager Hansen, Transportministeriet
Workshop
Tung trafik i byerne – hvordan gør vi det bedst?
Moderator: Anders Jessen, ITD
Formålet med workshoppen er at fokusere på samspillet mellem vejgodstransport og den kommunale indsats. Med udgangspunkt i tre konkrete oplæg lægges op til drøftelse af, på hvilke områder der opleves udfordringer, og på hvilke områder det går godt. Diskussionen vil blive centreret om to overordnede emner hhv. den kommunale planlægning af den fysiske infrastruktur samt mulighed for etablering af en effektiv citylogistik.
Program
Mødeleder Lars Klit Reiff
Trafikale analyser og bredere økonomiske effekter
Mødeleder Jeppe Rich
Husk at besøge udstillingen eller prøve en tur i en brintbus!
Køn, byplanlægning og mobilitet
Mødeleder Annette Kayser
Samfundsøkonomiske metoder og resultater
Mødeleder Pernille Øvre Christensen
Passagerereffekter
Mødeleder Helle Piil Rosted
Nye spor i trafikplanlægningen
Mødeleder Anders Rody Hansen
Special Session
Muligheder for mere effektiv og miljøvenlig godstransport i Østersøregionen
Moderator: Ute Stemmann, Atkins Danmark
Alternative grønne drivmidler til lastbiler
Moderator: Thomas Rosenørn-Dohn, COWI
I sessionen præsenteres en opgørelse af fordele og ulemper ved forskellige typer af alternative grønne drivmidler til lastbiler.
Mødeleder Kira Janstrup
Special session
Anvendelser af Landstrafikmodellen
Mødeleder Christian Overgård
I denne special session vil den seneste version af modellen blive præsenteret, og forskellige cases hvor LTM
har været anvendt vil blive gennemgået.
Oplægprogram:
BRT i Aalborg
Vi tager en besigtigelse af den ny BRT-forbindelse ’Plusbus’, for se på stationsudformning, tracéudformning og tilstødende stationsforpladser og sammenhænge til byens omdannelse.
Besigtigelse af:
Ny station ved Grønlands Torv; Byggepladserne ved Brandstationen i forbifarten; Vestby Station; Haraldslund Stationsforplads; Skydebanevej
Detaljeret plan
Kontakt person: Jesper Schultz, Aalborg kommune
Husk at besøge udstillingen eller prøve en tur i en brintbus!
Metoder
Mødeleder Claus Lassen
Workshop
Fælles bæredygtig og intelligent trafikledelse i hovedstadsområdet
Moderator Søren Bom, Region Hovedstaden
Formålet med workshoppen er at drøfte både tekniske og organisatoriske muligheder for fremtidens intelligente trafiksignaler, som kan skabe sammenhæng på tværs af vejmyndigheder og som kan prioritere klimavenlige transportformer som fx busser og cykler.
Paneldeltagere
Special Session
BRT i de største danske byområder
Moderator Simon Baadsgaard, Movia
Status på arbejdet med de tre BRT-projekter samt arbejdet med BRT-inspirerede løsninger i de tre købstæder med særlig fokus på koblingen mellem den trafikale og den byudviklingsmæssige vinkel v/Simon Baadsgaard, Trafikselskabet Movia
Visionerne for arbejdet med BRT i Aarhus og omegn v/Anne Bach, Midttrafik
Arbejde med Plusbus 2 med hovedvægt på visionerne bag projektet og kobling mellem kollektiv trafik og byudvikling v/Anne Juel Andersen, Aalborg Kommune
Workshop
Mødeleder Leif Gjesing Hansen
Grundlæggende greb til at nå politiske målsætninger om CO2-reduktion fra vejtrafikken
Moderator: Niels Stange, Københavns Kommune
Program
Københavns Kommune præsentation: Proces og beslutning i Københavns Kommune om mobilitetsindsats i tillæg til Roadmap 2021-2025. Dilemmaer, iterationer, sammensætning af initiativpakker, svære politiske valg mv. Videre proces ift. budgetforhandlinger og udrulning.
Gruppedrøftelser:
Mødeleder Kristian Hegner Reinau
Cyklistadfærd og trafiksikkerhed
Mødeleder Anders Fjendbo Jensen
Special session
Effekterne af omfattende trafikale ændringer
Mødeleder Anders Tønning
Hvordan beskriver vi bedst effekterne af omfattende trafikale ændringer
Moderator Mikkel Krogsgaard Niss, Københavns Kommune
Formål med special sessionen er:
Oplæg:
Special session
Mødeleder Jens Willars
Hvordan forbinder samkørsel land og by?
Moderator: Ida Blinkenberg Lidell, nabogo
Nordjyllands Trafikselskab, Energibyen Frederikshavn og nabogo bekæmper transportspild og mobilitetsfattigdom ved at fremme moderne samkørsel i hverdagen – som supplement til den kollektive transport. Til fordel for den enkelte, samfundet og klimaet.
Men hvorfor arbejder kommuner og trafikselskaber med samkørsel?
Transportspild er en værdifuld ressource, som kan bruges meget smartere: se blot på de mange tomme sæder i bilerne, der kører rundt eller sidder i kø på vejene. Omvendt har mange borgere på landet svært ved at komme rundt i hverdagen, og det kalder vi mobilitetsfattigdom. I et utraditionelt partnerskab mellem NT, Energibyen Frederikshavn og nabogo går aktørerne innovativt til værks for at gøre det så let som muligt at køre sammen i hverdagen. Hør hvorfor borgere, virksomheder og fællesskaber engageres i samkørsel. Og hvorfor trafikselskaber vinder, når mennesker kører sammen i private biler. Deltag i den efterfølgende diskussion af, hvordan vi i fællesskaber understøtter adfærdsforandringer til fordel for moderne, grøn hverdagstransport.
Paneldeltagere:
Husk at besøge udstillingen eller prøve en tur i en brintbus!
Technical session
Urban WALKSHOP – Fodgængermobilitet og bykvalitet
max 20 deltagere, tilmelding påkrævet
Facilitator Maria Vestergaard, C-MUS PRAKSIS Living Lab, AAU
Program:
På denne ”walkshop” oplever vi på farten igennem Aalborgs gader og sætter bl.a. fokus på, om byens design kan invitere til sundere og mere aktiv mobilitet til fods? Om mobililtetsrum er sociale og kulturelle steder? Og om fodgængermobilitet kan spille en afgørende rolle i et mere bæredygtig og finmasket urbant mobilitetssystem?
Oplægsholdere:
Intelligente transportløsninger
Mødeleder Maria Wass-Danielsen
Covid-19
Mødeleder Lykke Magelund
Transportens klimapåvirkning
Mødeleder Ninette Pilegaard
Workshop
Facilitator Christina Bech Godskesen Andersen, Region Hovedstaden
Anvendelsen af transportdata til grøn omstilling af erhvervstransporten
Formål: Med udgangspunkt i en præsentation af Region Hovedstadens helt nye analyse af gods flow i Regionen, ønsker vi at afholde en workshop omkring, hvordan vi kan bruge data til at gøre erhvervstransporten grønnere. Workshoppen peger både mod resultaterne af den konkrete analyse, men også på fremtidige fokuspunkter, som der kan forskes i eller udvikles yderligere i fremtidige projekter mv.
Workshoppen bidrager som en inspiration til, hvordan kommuner/regioner og andre områder kan bruge data til grøn omstilling af erhvervstransporten.
Program
Cykling som forbindelsesled
Mødeleder Sidsel Birk Hjuler
Special Session
Cykeldata –Adfærd og Infrastruktur
Facilitator Signe Helledi, Sekretariatet for Supercykelstier
Denne special session sætter fokus på cykeldata og den betydning et godt og brugbart datagrundlag har for brugere, planlæggere og beslutningstagere. Fokus for denne session er at drøfte udfordringer og muligheder ved cykeldata og blive klogere på hvordan cykeldata kan være med til at spille en aktiv rolle i fremtidens mobilitets planlægning.
Oplægsholdere:
Her sættes der fokus på signalregulering. Kan vi anvende kunstig intelligens så lyskrydsene bliver kloge og selv indstille de forskellige faser efter trafikmængderne i de forskellige retninger? De tre oplægsholdere vil komme med deres bud.
Dennis Pedersen har i mange år arbejdet for en centralisering af trafikstyringen netop fordi ændres trafikmængden i et lyskryds, påvirker det de omkringliggende lyskryds. Svend Tøfting arbejder netop med teknologier, hvor trafikstyringen decentraliseres og lægges ud i de enkelte lyskryds og baseres på registrering af trafikken. Den decentrale styring af krydsene kan kombineres viden om trafikmønstre og vi kan hermed ikke blot optimere det kryds men hele trafik-flow i byen.
Den avancerede styring af trafikken kræver at alle enheder kan tale sammen. Det er derfor vigtigt med åbne standarder.
Oplægsholdere:
1. Potentialet for AI til signalstyring på baggrund af netværksbaseret traffic management v/Dennis Bjørn-Pedersen, Technolution
2. Datadreven optimering af trafikafvikling med kunstig intelligens v/Svend Tøfting, Advanced Traffic Systems (præsentation)
3. Intelligente trafiksystemer kan fremmes med åbne standarder v/Michael Bloksgaard, Aarhus kommune (præsentation)
Godstransporten i Danmark er ramt af en ”perfect storm”. Corona har vist, at mange supply chains har været svage. E-handel er eksploderet, også godt hjulpet af corona lock-downs, og har medført endnu større uforudselighed i transporter samt en fragmentering i last-mile levering. Konkurrencen i branchen er red-ocean, virksomhedssammenlægninger i jagten på stordriftsfordele er dagligdagen, og om lidt kommer Amazon også til Danmark, hvilket blot øger fokusset på effektiviseringer.
Oplægsholdere:
1. Anvendelsen af AI i logistiksektoren v/Jeppe Højer, Partner, Maersk Growth (præsentation)
2. AI og transport i og mellem virksomheder v/Kristian Reinau, DRCFT på AAU Build
Oplægsholdere:
1.AI for pro- active safety analysis v/Aliaksei Laureshyn, Lund University (presentation)
Surrogate Measures of Safety (SMoS) is a method to assess safety of traffic WITHOUT waiting for accident statistics. It is based on identification of events in traffic (traffic conflicts) that have small safety margins yet do not results in an accident. Such events occur much more often than accidents (1-2 per day compared to 1-2 per year), yet detecting them manually is still a dull yet labour intensive work.
Video analysis is one application of AI that can be of great help. Extraction of trajectories of the moving vehicles and calculation of some safety-relevant indicators could help to detect potentially dangerous situations for further analysis.
Another task, where AI can help, is the understanding what indicators are best for defining a ‘danger’. The simplistic kinematic-based measures often produce lots of false-positives – situations, which at closer examination are deemed not dangerous at all. Collection of large training datasets of ‘real conflicts’ and ‘normal situations’ will allow to apply AI for understanding how humans judge safety and also replicate the same algorithms for making the automated conflict detection more intelligent.
2. Automatisk detektion af trafikanter med AI – stadig lang vej til ”plug and play” v/Chris Holmberg Bahnsen, Aalborg Universitet (præsentation)
Selv om vi i de sidste år har set imponerende fremskridt med AI indenfor automatisk billedanalyse, er der stadig mange områder, hvor AI-baserede algoritmer ikke lever op til vores forventninger. I dette indlæg vil vi drøfte, hvordan AI inden for billedbehandling fejler, hvis det bliver udsat for dårlige vejr- og lysforhold. Derudover ser vi på, hvordan kamera-baserede løsninger er dybt afhængige af selve kameraets placering og hvad det medfører i forhold til både praktiske udfordringer og i forhold til målet; detektion af farlige situationer i trafikken.
3. Hvor svært kan det være at finde farlige lokaliteter på vores vejnet ved analyse af floating car data? v/Niels Agerholm, Vejdirektoratet (præsentation)
Hvad er en farlig hændelse? Er bil/bilist ligegyldig i den henseende? Hvornår er der “nok” hændelser? Hvad kan vi med 450 bilers data? Hvad kan vi (måske) med 100.000 bilers data? Hvad kunne AI hjælpe os med?
New technologies today collect a lot of traffic data. GPS data, license plate recognition, streetview, weather data, etc. are collected on an ongoing basis. So today we know a lot more about traffic, and all this data can be used for better and safer mobility. The speakers will present the great potential in the use of Big Data.
Speakers:
1. Gathering and using Big data for self driving systems v/Tamas Roosz, Easyways Systems, Hungary (presentation)
2. How can we use AI on Big Data in the transport sector v/Kim Guldstrand Larsen, AAU (presentation)
3. When data grew up, they become Big Data v/Lars Rosenberg Randleff, Hermes Traffic Intelligence (presentation)
Autonomous driving is a key application for artificial intelligence. Autonomous vehicles are equipped with multiple sensors, such as cameras, radars and lidar, which help them better understand the surroundings and in path planning. These sensors generate a massive amount of data. To make sense of the data produced by these sensors, the autonomous vehicle needs supercomputer-like, nearly instant processing capabilities, which is why artificial intelligence is so key. Francisco Sanchez has been working on autonomous vehicles for years and will show through a specific use case, how this could be done, where Andreas will present the Danish perspective not so much from the vehicle point of view but with the infrastructure in focus.
Speakers:
1. Use cases regarding how automation works v/Francisco Sanchez, C-tag (cancelled)
2. Autonomous vehicles: Challenges and opportunities for the infrastructure provider v/Andreas Egense, Vejdirektoratet (præsentation)
3. Real world operations, technology and learnings v/Kenneth Jensen, HOLO (præsentation)
Nedenunder er tidligere programmer gemt som pdf-fil.
Når du åbner pdf-filen med Acrobat, kan du ved at klikke på titlen på de enkelte indlæg, Workshops og Special Sessions, åbne resuméer og artikler. Ved at klikke på forfatteren/oplægsholderen kan du åbne præsentationen.
Trafikdage forsat har problemer med brud på ophavsret (især på brugte diverse billeder i PP præsentationer), derfor skulle vi fjerne programmer fra tidligere år, hvor der er linket til PP præsentationer. Vi beklager!