Program for Trafikdage 2024 (forbeholdt for ændringer)
En printevenlig version i A3 format (pdf til download)
Program for Trafikdage 2024 (forbeholdt for ændringer)
En printevenlig version i A3 format (pdf til download)
Transportordførere:
Moderator: Tom Bue
Der bliver mulighed for spørgsmål fra publikum.
Emner:
Moderator Maria Wass-Danielsen, Urban Creators
Hvordan kan fremtidens gader i byen invitere til en mere bæredygtig mobilitet og bidrage til kommuners klimamål. Flere byer både i Danmark, men også verden over arbejder med forskellige typer af trafikal fredeliggørelse. Hvad er erfaringerne fra både danske og internationale byer? Hvilke strategiske greb gør byerne brug af for at lykkes med trafikale fredeliggørelser og omdannelse af vejareal? Hvordan evaluerer forskellige byer disse projekter og hvad kan vi lære om effekterne?
Oplæg:
Moderator Søren Have, Concito
Sessionens formål er at belyse den grønne omstilling af den tunge transport. Til sessionen skal vi diskutere hvilke elementer og udfordringer der er i omstillingen på den lange bane.
De spørgsmål, som skal adresseres er:
Panel-deltagere:
Moderator: Eskil Thuesen, Movia
Samkørsel, bus på bestilling og andre fleksible mobilitetsløsninger i landdistrikterne har fyldt en del i debatten det forløbne år. Før sommerferien kom ministerens ekspertudvalg med sin første delrapport, der sætter fokus på netop dette spørgsmål, og vi har ekspertudvalgets formand, Helga Theil Thomsen, til at fortælle om udvalgets overvejelser.
Herefter skal vi høre nærmere om de første erfaringer med bus på bestilling, også kaldet nærbus, når områdechef Pernille Appel-Hansen fra Movia vil fortælle om de første erfaringer med det igangværende forsøg i Haslev på Sjælland.
Sessionen afsluttes med en paneldebat med god tid til spørgsmål og kommentarer fra salen, hvor de to oplægsholdere suppleres af Nicolai Sørensen, der er kommerciel direktør i NT og medlem af ekspertudvalget.
Oplæg
Moderator: Camilla Riff Brems, TRM
Med Klimastatus og -fremskrivning 2024 forventes Danmark at være tæt på at nå Klimalovens reduktionsmål for udledninger i 2030, mens det indikative mål for 2025 forventes opfyldt. Sessionen indledes med en gennemgang af de væsentligste faktorer på tværs af sektorer, der har bidraget til den opdaterede fremskrivning. For transportsektoren ventes CO2-udledningerne at blive reduceret fra 11,7 mio. ton i 1990 og godt 15 mio. ton i 2007 til 8,4 mio. ton i 2030. Denne fremskrivning afspejler bl.a. forventninger om et væsentligt hurtigere skifte fra fossilbiler til elbiler. Til sessionen beskrives de væsentligste forudsætninger og metodeforbedringer, der ligger til grund for fremskrivningen. Klimafremskrivningen er baseret på et produktionsperspektiv, hvor udledninger fra eksempelvis infrastrukturanlæg henføres til bl.a. fremstillings- og bygge-anlægserhvervet. I sidste del af sessionen præsenteres Transportministeriets første bud på en opgørelse af udledninger fra transportsektoren fra et forbrugsperspektiv, i første omgang for vej og bane. Dermed indgår udledninger fra anlæg, vedligehold og drift af både infrastrukturen og materiellet/køretøjerne.
Oplæg:
Besøg studerendes posters og stem på den bedste!
Special session: Oplevelser og cykelglæde, mellem pendling og rekreativ cykling
Moderator: Mette Olesen, Aalborg Kommune
Denne special session vil undersøge, hvordan det rekreative cykelnetværk kan spille sammen med Supercy-kelstinetværket, med fokus på at afdække potentialer og udfordringer.
Oplæg:
Mobilitetstrategi
Mødeleder: Niels Buus Kristensen, Klimarådet
Oplæg:
Special Session: Udrulning af ladeinfrastruktur til tung transport
Moderator: Jeppe Hartmann, Drivkraft Danmark
I april 2023 blev Danmarks første offentlige lynlader til tung transport indviet, men der er stadig lang vej til, at Danmark opfylder kravene fra EU og transportbranchens behov for ladeinfrastruktur. Spørgsmålet er, hvor meget markedet selv vil levere, og hvor meget der er behov for at staten understøtter? Det ser en række aktører med indgående viden om emnet nærmere på.
Oplæg:
To-sporet CO2-reduktion: Elektrificering og effektivisering
Mødeleder Ove Holm, DTL
Oplæg:
Special Session: Samkørsel A-Z
Moderator: Lasse Schelde, IDA
Gennem fire centrale nedslag vil vi svare på to spørgsmål:
Oplæg:
Special Session: ITS – Inspiration til smartere mobilitet
Moderator: Søren Sørensen, ITS Denmark
Vores mobilitetsinfrastruktur er dyr at udvide fysisk. Hvordan kan vi med mere brug af informationsteknologi og ITS systemer bedre udnytte den eksisterende infrastruktur?
Få inspiration til dit virke med at udnytte ITS til dets fulde potentiale.
Oplæg:
Bedre tog og køreplaner
Mødeleder: Jan Jørgensen, Trafikstyrelsen
Oplæg:
Data og kommunikation til ændret cykeladfærd
Mødeleder: Gunvor Riber Uggerhøj, NIRAS
Oplæg:
Regionale og lokale mobilitetsanalyser
Mødeleder: Jeppe Rich, DTU
Mødeleder: Steen Solvang Jensen, Århus Universitet
Oplæg:
Special Session
Processer for Bæredygtig Bylogistik i Aarhus og København
Moderator Tanja Ballhorn, Københavns Kommune
I denne session vil vi fokusere på samarbejdet mellem virksomheder, transportører og kommune i forbindelse med grønne varetransporter. Og hvad kommer der ud af samarbejdet?
Oplæg:
Vækst i kollektiv trafik
Mødeleder: Morten Brønnum Andersen, Danske Regioner
Oplæg:
ITS og kollektiv transport
Mødeleder: Søren Sørensen, ITS Denmark
Oplæg:
Special Session Stationsnær Byudvikling og bedre adgangsveje
Moderator: Otto Anker Nielsen, DTU Management
Analyserne i EU-projekt, ”EASIER” viser at stationsudformning og nærområdet til stationer, samt den oplevede tryghed påvirker den kollektive trafiks markedsandel signifikant, og også gang og cykling i nærområdet til stationer. I sessionen vil analyserne blive præsenteret, og de estimerede statistiske modeller herfor forklaret.
Oplæg:
Special Session: Ny viden om cykling – hvor langt er teknologien og hvordan kan vi bruge data aktivt til at skabe værdi?
Facilitator: Rasmus Guldborg Jensen, Artelia A/S
Det primære fokus for denne session er:
Oplæg:
Special Session: EU-initiativer på klimaområdet
Moderator: Aleksander Rygner Holm, Transportministeriet
Med denne Special Session gives et overblik over de væsentligste EU-initiativer og deres betydning for den danske klimaindsats. EU-reguleringen ”angriber” CO2-udledningerne fra transportsektoren fra mange forskellige vinkler.
Oplæg:
Special Session: Veje til cykelfremme
Moderator: Anna Dinesen, Det Nationale Videnscenter for Cykelfremme
På sessionen vil der blive præsenteret en række af de projekter og den viden, som gennem de sidste to år er udarbejdet i regi af videnscentret. Fælles for præsentationerne og den efterfølgende diskussion er cykelfremme, og hvordan den præsenterede viden kan sættes i spil for at øge cykling i Danmark.
Oplæg:
Special Session Er opgørelser af klimaaftrykket fra transport af gods og passagerer troværdige?
Moderator: Lars Dagnæs, TransECO2
Formålet med denne special session er at præsentere en status for arbejdet med at standardisere opgørelser af CO2-udledningen fra transporttjenester. Der gives endvidere indblik i den kommende EU-regulering af området. Endeligt præsenteres konkrete eksempler på, hvordan transporterhvervet i dag arbejdes med standardiserede CO2 beregninger, herunder de særlige udfordringer de oplever.
Oplæg:
Workshop: Virksomheders finansiering af busdrift
Facilitator: Anette Enemark, Movia
Med ændringen af Trafikselskabsloven i 2019, blev der åbnet op for, at private virksomheder kan finansiere nye ruter eller ekstra afgange på en eksisterende rute til og fra virksomheden.
Sidste år fik Movia de første erfaringer med netop virksomhedsfinansieret busdrift til virksomheder i Nordsjælland. I sommer kører ligeledes en virksomhedsfinansieret buslinje fra Aalborg til forlystelsesparken i det nordjyske.
Plan for debatten
Velkomst og introduktion til workshoppen
Runde #1
Runde #2
Spørgsmål og debat blandt oplægsholdere og tilhørere
Opsamling
Nye datakilder
Mødeleder: Mette Møller, DTU
Oplæg:
Workshop Bedre Byrumsskik – hvordan mobilitet kan løfte byrum
Facilitator: Ditte Bendix Lanng & Anne Sofie Elgaard Sørensen, NIRAS
Formålet med workshoppen er at sætte fokus på de hensyn, dilemmaer og muligheder, der opstår i omdannelsesprojekter i store og små byer, hvor både bykvalitet og mobilitet er på spil. Workshoppen vil derigennem inspirere til, hvordan mobilitet kan være med til at løfte kvaliteten af byrum i danske byer og fremme en vigtig debat om mobilitetens rolle i byudviklingen. Konkret sigter workshoppen mod en fælles formulering af 10 dogmer for bedre byrumsskik i spændingsfeltet mellem mobilitet og byrumskvalitet.
Program
Workshop
Fremme af mobilitetsskift: Hvordan styrker vi adfærdsprojekter på mobilitetsområdet, så vi kommer fra projekter til forankring og nye, varige mobilitetspraksisser?
Facilitatorer: Allan Holst & Lene Bek Jørgensen, Region Midt; Signe Frøkiær Schou, Gate 21
Program
Introduktion:
Debat:
Workshoppen struktureres som gruppediskussioner i de tre temaer: knudepunkter, børn/unge og arbejdspladser, hvor deltagerne får en række arbejdsspørgsmål om egne erfaringer med mobilitetsprojekter, som de i fællesskab skal besvare.
Spørgsmålene centrerer sig om:
Opsamling
Workshop
Hvordan kollektiv mobilitet kan nedbringe CO2-udledningen: Grøn mobilitet i planer
Facilitator: Lise Holm Pedersen, Movia
Formålet med workshoppen er primært at skabe rum og mulighed at debattere udfordringer og løsninger på
problemstillingen med at integrere mobilitetsperspektivet i planlægningen og derigennem sætte spot på, at
kommunernes klimamål og mobilitetsselskabernes ambition om flere passagerer går hånd i hånd.
Program
Oplæg:
Mødeleder: Anders Fjendbo Jensen, DTU Management
Oplæg:
Moderator: Michael Henriques, COWI
Oplæg:
Formålet med denne session er dels at beskrive et relevant transportprojekt med en anlægs- og efterfølgende driftsfase, dels at beskrive den vigtige proces der er knyttet til at søge EU midler til såvel analyser som ikke mindst anlæg af infrastruktur.
Panel:
I denne session vil vi gennemgå resultaterne fra projektet Last Green Mile. Der vil være fokus på både de analytiske dele, men også den konkrete anvendelse af resultaterne i kommunen og regionen. Analysens konkrete resultater og grundlaget herfor gennemgås. Desuden vil vi perspektivere analyserne i forhold til, hvad de næste skridt kunne være.
Følgende forhold tematiseres yderligere:
• Effekterne og eventuelle barrierer ved nulemissionszoner for vare- og lastbiler i Københavns kommune.
• Hvornår er elkøretøjerne lige så billige som dieselkøretøjerne?
• Hvilken rolle spiller leasing og udlejning for virksomhedernes udfordringer med at finansiere de grønne køretøjer. Micro-hubs og centrale city-hubs som støtter en grøn løsning?
• De næste skridt og hvordan skal resultaterne bruges videre
Panel
Ole Kveiborg, COWI.
Michael Henriques, COWI.
Jonas Jensen, E&Y.
Tanja Balhorn, Københavns kommune.
Special Session
Moderator: Simon Baadsgaard, Urban Creators
Udvikling af nye busnet i tre større jyske byer – nye tilgange, nye muligheder, nye udfordringer
På denne session vil Urban Creators lede deltagerne igennem oplæg fra Sydtrafik, Kolding Kommune, Vejle Kommune og Esbjerg Kommune, som vil præsentere deres perspektiver på arbejdet med busplanlægningen, inddragelsesprocessen og resultaterne af arbejdet. Formålet med oplæggene er at inspirere andre kommuner til lignende projekter, herunder videregive både gode og dårlige erfaringer med de tre indsatser samt præsentere tilgangen til arbejdet.
Oplæg:
Workshop
Bedre ulykkesdata
Moderator Steffen Rasmussen, Tænketanken Trafiksikkerhed
I denne workshop vil vi gerne diskutere status på trafikulykkernes mørketal og hvad er det bedste fremtidig strategi for bedre ulykkesdata.
Program:
Korte oplæg:
Debat
Opsamling
Evalueringen af drift med BRT i Aalborg
Der er nu gået et år siden BRT-linjen i Aalborg blev taget i brug.
Jesper Schultz fra Aalborg Kommune vil indlede denne session med et oplæg “Et år med Plusbus: Erfaringer og evaluering af driften”.
Efterfølgende vil deltagerne få mulighed for at prøve en tur i Plusbussen i ordinær drift.
Ændret transportadfærd i det nære byrum
Mødeleder: Claus Lassen, AAU
Oplæg:
Special Session Forsøg med vejafgifter for personbiler
Moderator: Ninette Pilegaard, DTU Management
Denne special session vil præsentere status og foreløbige resultater for Forsøg med vejafgifter for personbiler.
Oplæg:
Workshop
Cykelvenlige signalanlæg – en workshop omkring design af signalanlæg baseret på erfaringer fra både Danmark og Holland
Facilitator: Pablo Celis, Celis Consult
The presentation will be hosted by professionals working with cycling at the City of Copenhagen, and international mobility consultancies NIRAS/DK) and Mobycon (NL). Participants will be presented with concrete design challenges and discuss what would be the preferred cycle-friendly intersection option for those examples.
Panel:
Special Session Dataindsamling FLITMO
Moderator: Christian Frank, Sund & Bælt Holding A/S
På sessionen vil Sund & Bælt og Øresundsbro Konsortiet holde et oplæg med fokus på afrapportering af dataindsamlingerne og erfaringer fra FLITMO (Fixed Links Transport Model). Oplæg suppleres med oplæg fra COWI, som stod for den praktiske gennemførsel og planlægning.
Udvikling af lokal og regional kollektiv trafik og mobilitet
Mødeleder: Nanna Lybæk Knudsen, COWI
Oplæg:
Trafiksikker adfærd
Mødeleder: Thomas Skallebæk Buch, Vejdirektoratet
Oplæg:
Elbus ladeinfrastruktur i Aalborg
Oplev et af Europas største ladeanlæg til el-transport. Ladeanlægget der lader alle el-busser som kører i Aalborg kommune samt Plus-busserne, kan lade 124 busser på en gang. Ladeanlægget er ikke bare imponerende i sin størrelse, hele styringen er også imponerende, og på fremvisningen vil vi vise hvordan man styre ladningerne på en smart måde.
CEO i GodEnergi A/S Jan Darville, der har designet hele løsningen, vil stå for fremvisningen.
Mødeleder: Ole Kveiborg, COWI
Oplæg:
Special Session
Nye og ambitiøse standards til cykelvenlig infrastruktur
Moderator: Pablo Celis, Celis Consult
Cykelinfrastrukturen udbygges for at få flere til at cykle. Standarder for cykelinfrastrukturen er opskriften til at sikre, at denne udbygning sker på en ensartet, sikker og tryg måde. I denne specialsession diskuterer vi både processen bag opdateringen, væsentlige elementer i de forskellige standarder samt vigtigste læringspunkter, som andre byer kan lære af.
Oplæg:
Special Session Opdatering af GMMs basisår
Moderator: Anders Tønning, Vejdirektoratet
Grøn MobilitetsModel (GMM) er et centralt værktøj til trafikplanlægning i Danmark. GMM benyttes til evaluering af alle større infrastrukturprojekter i Danmark, både vejprojekter og kollektive projekter.
Oplæg:
Special Session Ekspertråd vedrørende kollektiv trafik i Odense
Moderator: Otto Anker Nielsen, DTU Management
Den kollektive trafik er et afgørende element i at sikre en mere bæredygtig mobilitet i Odense. Men hen over årene er den kollektive trafik desværre gradvist blevet en mindre og mindre del af den samlede mobilitet i Odense. For at undersøge løsninger på de udfordringer har Kommunen nedsat et ekspertråd, som udarbejder anbefalinger med henblik på, at Odense udnytter det fulde potentiale af letbane og busser.
Ekspertrådet består af tre udpegede eksperter, Professor Otto Anker Nielsen, DTU (formand), Aud Tennøy, Transportøkonomisk Institut, Oslo, og Anders Wretstrand fra Skånetrafikken.
Arbejdet offentliggøres 28 Maj, 2024, og bliver præsenteret i sin fulde form på Trafikdage.
Oplæg:
Analyseværktøjer
Mødeleder: Lárus Ágústsson, COWI
Oplæg:
Parkeringspolitik i Aalborg kommune
Byrådet i Aalborg Kommune har netop vedtaget en ny parkeringspolitik, der fastlægger fem pejlemærker for de kommende års indsats for parkeringsområdet for både biler og cykler.
På denne session går vi en tur rundt i byen og ser eksempler på både løsninger, udfordringer og dilemmaer som den nye parkeringspolitik skal forsøge at håndtere.
Der vil på turen bliver rig lejlighed til at diskutere erfaringer fra egen praksis.
Vi mødes i gårdrummet på CREATE mod Nyhavnsgade. Efter en kort introduktion går vi ud i byen. På turen skal vi bl.a. se:
• Kommunalt p-hus, hvor lokale kunstnere som Jonny Hefty, Lars Pank m.fl. har fået frie rammer til at skabe et mere trygt og unikt p-hus, der skal lokke flere kunder til
• Eksempler på dedikerede erhvervspladser og erfaringer med samtidig at tilgodese andre brugere som eksempelvis hjemmeplejen
• Cykelparkering omkring Nytorv og Aalborgs nye supercykelsti
• Skiltning og regulering af el-ladepladser
• Omdannelsen af Budolfi Plads med mere plads til de bløde trafikanter og attraktive byrum. Parkering er nu placeret under et nyt grønt område.